Preminuo bivši predsednik Bugarske Željo Želev

Izvor: Press, 30.Jan.2015, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo bivši predsednik Bugarske Željo Želev

Željo Želev, predsednik Bugarske od 1990. do 1997. godine, iznenada je umro u 79-oj godini, saopštila je danas bugarska vlada.
Dr Želev je bio filozof, ugledni disident, javna ličnost i državnik. Bio je osnivač kluba za podršku Glasnost i Perestrojka kao i Unije demokratskih snaga, čijom je parlamentarnom grupom kasnije predsedavao, javila je bugarska agencija BTA. 

Velika Narodna Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ga je 1. avgusta 1990. izabrala, a potom 19. juna 1992. godine reizabrala za predsednika na prvim direktnim predsedničkim izborima u Bugarskoj. 

Bio je pokrovitelj Liberalne interacionale od 1993. godine i počasni predsednik Liberalno demokrtske partije Alternativa od 1997. godine. Želev je bio odlikovan najvišim državnim odlikovanjima i dobitnik je mnogih akademskih i državnih nagrada, saopštila je bugarska vlada na konferenciji za novinare. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro bivši predsednik Bugarske Željo Želev

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2015

Željo Želev, predsednik Bugarske od 1990. do 1997. godine, iznenada je umro u 79-oj godini, saopštila je danas bugarska vlada...Dr Želev je bio filozof, ugledni disident, javna ličnost i državnik. Bio je osnivač kluba za podršku Glasnost i Perestrojka kao i Unije demokratskih snaga, čijom je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

IZNENADNA SMRT: Preminuo bivši bugarski predsednik Željo Želev

Izvor: Kurir, 30.Jan.2015

Filozof i profesor Želev imenovan je za predsednika Bugarske 1990, ali već sledeće godine pobedio je na prvim slobodnim izborima

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.