Preliminarni rezultati: Škotska ostaje u Velikoj Britaniji

Izvor: Politika, 19.Sep.2014, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preliminarni rezultati: Škotska ostaje u Velikoj Britaniji

Za ostanak Škotske u okviru Velike Britanije glasalo je 54 odsto građana Škotske, javlja BBC, prema preliminarnim rezultatima referenduma.

Do sada su pristigli rezultati iz 26 od ukuprno 32 regionalna centra. "Protiv" istupanja Škotske iz Velike Britanije na listićima zaokružilo je 1.397.000 glasača, a "za" 1.176.000.

Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << treba da bude nezavisna država?"

Britanski mediji su po završetku referenduma objavili anketu instituta Jugov koja pokazuje da je podrška otcepljenju Škotske bila 46 odsto, dok je za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu 54 odsto, uz napomenu da to ispitivanje nije sprovedeno među biračima nakon glasanja.

Tačno u 22 sata po lokalnom vremenu, širom Škotske zatvoreno je više od 5.500 birališta na kojima su se Škoti na referendumu izjašnjavali o tome da li će ostati u sastavu Velike Britanije ili će, pak, okončati 307 godina staru uniju sa Engleskom i postati nezavisna država.

Izlaznost na biralištima širom zemlje bila je prilično velika, a na nekima su tokom dana bili redovi građana koji su čekali da glasaju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

objavljeno: 18.09.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.