Preleteli Pacifik balonom, dostigli Sveti gral!

Izvor: Mondo, 01.Feb.2015, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preleteli Pacifik balonom, dostigli Sveti gral!

Amerikanac Toni Bredli i Rus Leonid Tjuktjaev preleteli su balonom Pacifik i danas su, posle 160 sati provedenih u balonu i obaranja dva stara rekorda, sleteli u Meksiko.

Foto: screenshot/youtube

Putovanje duže od 11.000 kilometara preko Tihog okeana završilo se danas pošto su se dvojica pilota u balonu ispunjenom helijumom spustila u vodu kod meksičke obale, u Baha Kaliforniji.

Prvobitni plan bio je da slete na plažu, ali su odlučili da slete >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na vodu, jer im je tako bilo zgodnije.

Oni su oborili dva stara rekorda.

Tokom sletanja, kontrolna soba misije nazvane "Dva orla" u Albukerkiju bila je puna ljudi koji su podržavaju dvojicu avanturista i svi su gledali u ekran koji je prikazivao mapu leta i lokaciju balona.

Šef kontrole misije Stiv Šoup rekao je da se sada čeka da Svetska federacija vazdušnih sportova potvrdi sve rekorde koji su postignuti tokom leta.

Bredli i Tjuktjaev poleteli su iz Japana prošle nedelje ujutru.

Oni su do petka dostigli i prestigli "Sveti gral" balonaša, odnosno let duži od 137 sati, što je rekord koji je još 1978. godine postigla posada "Dvostruki orao", čiji su članovi bili Ben Abruzo, Maksi Anderson i Lari Njuman, u prvom letu balonom preko Atlantika.



Rus i Amerikanac nadmašili su i daljinski rekod od 8.383 kilometra (5.209 milja), koji je postavila posada "Dvostruki orao 5" 1981. godine, tokom prvog leta balonom preko Pacifika.

Bredli i Tjuktjaev su od poletanja u nedelju do današnjeg sletanja preleteli 10.696 kilometara (6.646 milja) tokom šest dana, 16 sati i 38 minuta leta.

Tim sa velikim nestrpljenjem čeka zvaničnu proveru opreme koja bi trebalo da potvrdi da su ostali bar jedan odsto duže u vazduhu od prethodnog rekorda.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Amer i Rus - istorijski let iznat Pacifika!

Izvor: Prva.rs, 02.Feb.2015, 09:57

Amerikanac Troj Bredli i Rus Leonid Tjuhtajev tvrde da su u balonu "Tu igls" (Two Eagles ili Dva orla) proveli neprekidno 160 sati i da su za to vreme prešli 11 265 kilometara.. Bredli i Tjuhtajev su leteli preko Tihog okeana i spustili su se u Kalifornijski zaliv, na šest kilometara od obale i na...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.