Pre 70 godina mu spasao život, sreli se sad VIDEO

Izvor: Mondo, 28.Jan.2015, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 70 godina mu spasao život, sreli se sad VIDEO

Bivši zatvorenik koji je preživeo holokaust sreo se ponovo s američkim vojnikom koji mu je pre 70 godina pomogao u spašavanju života.

Foto: screenshot/YouTube

Džošua Kofman (87) bio je zatvorenik u koncentracionom logoru u Dahauu, a u decembru se u Kaliforniji sreo s jednim od svojih oslobodilaca, veteranom Danijelom Đilespijem.

Foto: screenshot/YouTube

On mu je, 70 godina nakon što su se poslednji put videli, salutirao. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Njihov susret dogovorio je reditelj Emanuel Rotštajn i on će biti prikazan u dokumentarcu "Oslobodioci Dahaua", koji će biti emitovan na kanalu History, prenosi Huffington Post.

"Želeo sam ovo da uradim 70 godina. Volim vas, toliko vas jako volim", kazao je Kofman, koji je oduvek sanjao da će jednom ponovo da sretne nekog od svojih oslobodilaca. On je pred Đilespijem pao na kolena.

Pogledajte video:



Američke snage stigle su u Dahau da oslobode zatvorenike 1945. godine.

Kofman, koji je u Aušvicu izgubio majku i troje braće, kazao je da su ga u tom trenutku preplavile emocije: "Video sam belu zastavu kako se vijori i shvatio da je torturi došao kraj. Kad su Amerikanci razvalili vrata, srce mi je ludački lupalo. Iz pakla sam izašao na svetlost. Zbog toga ću ovom čoveku biti večno zahvalan".

Danas Kofman živi u zapadnom Holivudu gde je radio kao vodoinstalater. Ima četiri ćerke i troje unučadi. Đilespi je posle rata postao trgovac i trenutno živi u Huntington Beachu u Kaliforniji i ima osmoro dece.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.