Pozlaćeni spomenik za predsednika Turkmenistana

Izvor: Blic, 25.Maj.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozlaćeni spomenik za predsednika Turkmenistana

U Turkmenistanu je danas otkriven prvi spomenik u čast predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova - pozlaćena, šest metara visoka statua lidera na konju koji se propinje na beloj litici.

Berdimuhamedov, 57-godišnji zubar, koji je zvanično dobio titulu "arkadaga" - patrona, nije prisustvovao ceremoniji otkrivanja spomenika.

Berdimuhamedov je istovremeno i premijer i načelnik generalštaba ove većinski muslimanske, centralnoazijske zemlje koja ima četvrtu najveću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zalihu prirodnog gasa na svetu.

Kritičari smatraju da je njegova administracija jedna od najrepresivnijih na svetu, a Evropa, u pokušaju da zaobidje Rusiju, na Turkmenistan gleda kao na alternativnu rutu za snabdevanje prirodnim gasom, piše Rojters.

Skupština je jednoglasno usvojila predlog da se podigne statua predsednika, zajedno sa džamijom nazvanom njemu u čast i ogromnim portretima koji niču svuda po zemlji.

Berdimuhamedov, koji je već ušao i u pesme kao lav u ljudskom obličju, naslednik je živopisnog Saparmurata Nijazova i na vlast je došao 2006.

Berdimuhamedov spomenik odraz je njegove ljubavi prema lokalnim akalteke konjima poznatim po lepoti i snazi.

U aprilu 2013. lokalna televizijska stanica prikazala je Berdimuhamedova kako pobeduje u konjičkoj trci da bi se nekoliko dana kasnije na internetu pojavio snimak na kome se vidi predsednik kako, prešavši cilj, naglavačke pada na zemlju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.