Poslednji pozdrav El Komandanteu

Izvor: RTS, 04.Dec.2016, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji pozdrav El Komandanteu

Posmrtni ostaci kubanskog lidera Fidela Kastra položeni su jutros na privatnoj ceremoniji na groblju u Santjagu de Kubi, kolevci revolucije čiji je predvodnik bio.
Sahrana je održana nakon što su kubanski zvaničnici u poslednjem trenutku odustali od planova da se ceremonija prenosi uživo na televiziji na nacionalnom i međunarodnom nivou. Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preneo je AP.

Povorka je, posle sedmice odavanja pošte i masovnih okupljanja širom zemlje u čast lidera preminulog 25. novembra u 90. godini, prošla kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od svog revolucionalnog lidera, javljaju agencije.
Iz mase se čulo "Živeo Fidel", dok se vozilo u kome je urna sa pepelom kretalo ka groblju Santa Ifigenija, gde je održana skromna sahrana.
Groblje se nalazi nedaleko od mauzoleja u kome počiva heroj kubanske nezavisnosti iz 19. veka, Hoze Martin.
U trenutku kada je povorka stigla na groblje u 07.15 po lokalnom vremenu, u Santjagu je ispaljen 21 plotun u Fidelovu čast, navodi AP.
Predsednik Kube Raul Kastro u subotu uveče je predvodio masovni, završni skup u čast svog brata na Trgu Revolucije u Santjagu, zaklevši se pred njegovim posmrtnim ostacima da će braniti bratstvo i socijalizam, prenosi AFP.
Takođe je najavio da će kubanska skupština kasnije ovog meseca usvojiti zakon kojim će, po Fidelovoj želji, biti zabranjeno da se ulice nazivaju po njemu i da se u njegovu čast podižu spomenici, biste i statue.
"Mnogo sam tužna što smo izgubili oca", rekla je Marta Loida, 36-godišnja profesorka univerziteta koja je sedela na zemlji držeći sliku Fidela Kastra posle Raulovog govora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.