Poseta pomirenja i zatrovano selo

Izvor: Deutsche Welle, 29.Jul.2015, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta pomirenja i zatrovano selo

Ova poseta je interesantna sa više aspekata. Prvo, sva trojica članova su otputovala zajedno, što je novum. Drugo, poseta je bila neverovatno brzo organizovana kako bi se situacija smirila. I treće...

“Nakon višenedeljnih napetosti između Srbije i Bosne i Hercegovine, ove dve zemlje su u sredu pokušale s pomirenjem. Otvorila se 'nova stranica' u bilateralnim odnosima rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa tročlanim Predsedništvom BiH u Beogradu“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << prenosi austrijski list Prese. List podseća da je poziv za posetu usledio nakon što je Vučić 'oteran' sa komemoracije u Potočarima žrtvama masakra u Srebrenici 11. Jula ove godine. „Fokus razgovora bio je na saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, vojne industrije i turizma.“

"Prijateljski zagrljaj"

„Ne samo da im je postavljen crveni tepih već je Vučić zagrlio svu trojicu članova Predsedništva BiH: Srbina Mladena Ivanića, Hrvata Dragana Čovića i Bošnjaka Bakira Izetbegovića. Ovaj prijateljski gest bio je neka vrsta olakšanja posle nedavnih napetosti između dve susjedne zemlje“, piše bečki Standard.

„Ova poseta je interesantna sa više aspekata. Prvo, sva trojica članova su otputovala zajedno, što je novum. Drugo, poseta je bila neverovatno brzo organizovana kako bi se situacija smirila. I treće, trojicu članova Predsedništva BiH nije primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao što bi trebalo po protokolu, već premijer Vučić“, primećuje Standard i napominje kako ova neobična konstelacija ima svoje razloge. „Nikolić je vrlo sporan u Bosni i Hercegovini. Bivši četnik je ratovao u BiH, mada je poreklom iz Srbije. Nedavno je na inicijativu Izetbegovića otkazana njegova poseta Sarajevu. Takođe, Nikolić nije samo pred komemoraciju u Srebrenici i dalje negirao genocid, već se založio uz pomoć Rusije da rezolucija UN o Srebrenici ne bude usvojena. Pored toga je bošnjački komandant za Srebrenicu, Naser Orić je uhapšen po poternici koju je za njim raspisala Srbija. Sve to je izazvalo nezadovoljstvo u BiH“, piše Standard.

Bečki dnevnik napominje i da je napetostima između dve zemlje doprinelo i Vučićevo prisustvo na komemoraciji u Srebrenici gde su ga gađali kamenjem i flašama. „I Vučićeva poseta Srebrenici je u BiH izazvala brojne kritike jer je i on nekada bio ultranacionalista. Pojedini građani BiH pak smatraju kako je on u Srebrenicu došao samo da bi provocirao.

Pozitivan odnos prema Dodiku

Ono što Sarajevo vidi kao pozitivno kada je Vučić u pitanju, jeste njegov odnos prema predsedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku. Dodik je nedavno nakon Vučićeve intervencije odustao od sprovođenja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Dodik godinama govori kako će otcepiti Republiku Srpsku i preti referendumom o samostalnosti“, zaključuje bečki dnevnik Standard.

Zidojče cajtung (SZ) piše kako je do mirnih suseda, Srbije i BiH, još dalek put, ali postoje znakovi popuštanja tenzija. "Minimalna definicija mira je da nema rata. Idealna definicja mira je - pomirenje. No, mir između Srbije i BiH je u poslednje vreme bio na vrlo niskom nivou", piše SZ i napominje takođe kako su nedavno na premijera Srbije u Potočarima bacali flaše i kamenice. "Izgledalo je da su ove dve zemlje biše Jugoslavije na putu da od neprijatelja postanu susedi, ali i 20 godina od kraja rata,nije se mnogo postiglo."

Minhenski dnevnik, osvrćući se na posetu Predsedništva BiH Beogradu piše kako je već dovoljno komplikovano "to što trojica predstavnika BiH putuju u posetu jednoj zemlji". "To već dovoljno govori o tromosti ovog suseda Srbije. No, to je tromost kojoj je doprinela i međunarodna zajednica. Kada je 1995. u Dejtonu u Sjedinjenim Državama potpisan mirovni sporazum Srbi, Hrvati i Bošnjaci su položili oružje. Ali, mnogi veruju da je ovim sukob samo zamrznut ali ne i rešen", zaključuje Ziddojče cajtung.

Pale - zatrovano selo

Rtko Mladić i Radovan karadžić na Palama, 5.08.1993.

Ugledni njemački nedeljnik Cajt u svom onlajn-blogu takođe vraća vreme unazad i piše o jednom bosanskom selu koje je jednom bilo svetski poznato - Palama. "Nekoliko godina je bilo stalno u vestima, često na naslovnim stranama, što verovatno niko od stanovnika nije očekivao,a još manje žele. Ali, onda je došao rat 1992. i opsada Sarajeva, a vođa Srba iz BiH, Radovan Karadžić, od Pala je napravio svoje glavno sedište. Naziv ovog sela imao je zlokobni prizvuk. Novinari, diplomate i pregovarači iz celog sveta su dolazili kako bi intervjuisali Karadžića ili od njega, gospodara rata, tražili neke ustupke. Ako su se Pale provlačile po međunaordnoj štampi nejčešće nije sledilo ništa dobro, pošto su Karadžić i njegovi sledbenici propvedali samo mržnju.

Rat je odavno prošao. Karadžić sedi u Hagu optužen za ratne zločine pred međunarodnim sudom. Pale su i dalje tamo gde su uvek i bile, okružene zelenim brdima. Sve je isto kao što je i bilo, jedino što Pale više nisu mesto za opuštanje - jer više nisu na dobrom glasu", piše Ulrih Ladurner, novinar Cajta koji je na proputovanju kroz BiH i piše svoj blog pod naslovom "zatrovano selo".

"Selo, koje je nekada bilo svetska prestonica ratnih zločina ima dve glavne ulice. Na njihovom raskršću je nekoliko restorana i kafića. To je centar. Uveče se restorani i kafići pune ljudima i koji dugo sede uz piće. I to je jedino zadovoljstvo koje odrasli sebi mogu da priušte na Palama. A deca stoje u redu i čekaju da za jednu marku uživaju na ringišpilu. No, odmah po zalasku sunca ringišpil prestaje da se okreće, a malo kasnije i poljana se isprazni i na Palama zavlada mir."

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.