Poruka Pjongjangu – THAAD oborio balističku raketu

Izvor: RTS, 11.Jul.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka Pjongjangu – THAAD oborio balističku raketu

Protivraketni sistem THAAD uspešno je tokom testiranja oborio projektil srednjeg dometa nad Aljaskom, saopštila je Američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA). Raketa srednjeg dometa lansirana je iz Pacifika, navodi MDA.
"Uspešno dejstvo sistema THAAD protiv rakete srednjeg dometa povećava sposobnost zemlje da se suoči sa raketnim pretnjama u Severnoj Koreji i drugim državama u svetu", saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je MDA.

U saopštenju direktor MDA Sem Grejvs ističe da je ponosan na Vladu i na sve koji su izvršili testiranje, prenosi Foks njuz.
"Taj test je demonstracija mogućnosti sistema THAAD i njegove sposobnosti da presretne i uništi balističke projektile. THAAD nastavlja da štiti naše građane, naše snage i saveznike od stvarnih pretnji", rekao je Grejvs.
Raketa je lansirana iz aviona C-17 koji je bio nad Pacifikom severno od Havaja.
"Radar sistema THAAD je prvo otkrio metu, a potom ju je pratio. Zatim je lansiran presretač koji je uništio raketu u direktnom sudaru", navedeno je u izjavi kompanije "Lokid Martin", koja je proizvela sistem THAAD.
Dodaje se da je reč o 14. uspešnom testiranju THAAD-a od 2005. godine. Međutim, mete u prethodnim testiranjima nisu bile najnovije generacije raketa srednjeg dometa.
Sistem THAAD dospeo je u žižu javnosti kada je Vašington odlučio da ga rasporedi u Južnoj Koreji kao odbranu od severnokorejskih raketa.

Ipak, Peking i Moskva nisu blagonaklono gledali na taj potez ističući da to ugrožava strateške bezbednosne interese sila u tom regionu, uključujući Rusiju i Kinu. Takođe, Moskva i Peking smatraju da taj potez ne doprinosi denuklearizaciji Korejskog poluostrva kao ni miru i stabilnosti u regionu. 
U međuvremenu je Severna Koreja nastavila da sprovodi raketna testiranja uprkos pozivima Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija da prestanu da razvijaju nuklearni program.
Pjongjang tvrdi da je prošle nedelje ispalio prvi interkontinentalni projektil srednjeg dometa, koji je severnokorejski lider Kim Džong Un nazvao "poklonom američkoj kopiladi" dok je u SAD obeležavan 4. juli.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poruka Pjongjangu " THAAD oborio balističku raketu

Izvor: B92, 11.Jul.2017

Protivraketni sistem THAAD uspešno je tokom testiranja oborio projektil srednjeg dometa nad Aljaskom, saopštila je Američka agencija za protivraketnu odbranu...Raketa srednjeg dometa lansirana je iz Pacifika, navodi MDA..."Uspešno dejstvo sistema THAAD protiv rakete srednjeg dometa povećava sposobnost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.