Porto Montenegro prodat fondu iz Dubaija

Izvor: N1 televizija, 06.Maj.2016, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porto Montenegro prodat fondu iz Dubaija

Državni fond Dubaija od danas je 100-procentni vlasnik nautičko-turističkog kompleksa u Tivtu, što je prva investicija vlade te arapske zemlje u Crnu Goru.

Korporacija Investment korporation Dubai (ICD) dogovorila je kupovinu kompleksa čiji je većinski vlasnik bio kanadski milijadrer i vlasnik rudnika zlata Piter Mank.

Novi i stari vlasnici danas na konferenciji za medije u Tivtu nisu želeli da iznesu cenu preuzimanja, navodeći da je reč o poslovnoj tajni. Kanadski >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dnevnik Global mejl (Global mail) je ranije objavio da je reč o oko 200 miliona evra.

Mank je krajem 2006. godine kupio od Vlade Crne Gore nekadašnje vojno brodogradilište u Tivtu za 23 miliona evra i pretvorio ga u nautičko-turistički centar s jednom od najsavremenijih marina za mega i super jahte u ovom delu sveta.

Investitor tvrdi da je u kompleks do sada investirao 400 miliona evra.

Mohamed Al Šaibani, izvršni direktor ICD-a, kazao je danas da je među prioritetima njegove kompanije da "osnaži poziciju Crne Gore kao najbolje evropske jahting destinacije".

Crnogorski premijer Milo đukanović je rekao da će vlada s novim investitorima nastaviti saradnju "u realizaciji jasne strategije razvoja nautičkog turizma" u Tivtu i Boki Kotorskoj, kao i da će "zajednički raditi na daljem pozicioniranju Crne Gore kao destinacije visoko kvalitetnog turizma".

Pored 450 vezova koji su već izgrađeni i u potpunosti zauzeti i s već dobijenim odobrenjima za izgradnju dodatnih 400 vezova i uz mogućnost izgradnje objekata na 280.000 metara kvadratnih, ovaj rizort ima potencijal da se udvostruči i postane vodeća luksuzna luka za jahte na Mediteranu, navodi se u zajedničkom saopštenju ICD-a i Porto Montenegra.

Pored Manka, suvlasnici Porta su bili neki od najbogatijih ljudi sveta, među kojima su ruski ologarh Oleg Deripaska, lord Džejkob Rotšild iz bankarske dinastije i francuski poslovni magnat, izvršni direktor luksuznih brendova Luja Vitona i Henesija Bernar Arno.

Ovo je prva investicija državnog fonda iz Dubaija iako investicije poslednjih godina u Crnu Goru rastu. UAE su među osam najvećih investitora u Crnu Goru.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.