Poljska ruši spomenike Crvenoj armiji

Izvor: RTS, 21.Okt.2016, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska ruši spomenike Crvenoj armiji

Na teritoriji Poljske se nalazi više od 500 objekata od kojih su većina spomenici zahvalnosti Crvenoj armiji sa čijim će se rušenjem krenuti čim na snagu stupi novi zakon, piše "Sputnjik".
Senat Poljske, gornji dom Parlamenta, usvojio je nacrt amandmana na zakon o zabrani propagiranja komunizma i drugih totalitarnih sistema kroz nazive zgrada i objekata od javnog značaja.

Reforma predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << primenu zakona u vezi sa objektima kao što su „spomenici, obelisci, reljefi, spomen ploče, natpisi i znakovi“.
To konkretno znači vrlo brzo rušenje brojnih spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji, koju u Poljskoj smatraju „simbolom komunističkog režima“.
Za te amandmane glasalo je 56 senatora, dok je protiv bilo njih 26.
Autori zakona, senatori vladajuće partije „Pravo i pravda“, veruju da mnogi spomenici i drugi predmeti te vrste u zemlji, „promovišu totalitarni sistem, imaju negativan uticaj na društvo i omogućuju da pristalice totalitarizma šire svoje stavove“.
Prema njihovom mišljenju, takvi spomenici su „posvećeni događajima i licima koja su imala negativan uticaj na istoriju Poljske“.
Amandmani koje je usvojio Senat će sada morati da razmotri donji dom Parlamenta - Sejm.
Pored spomenika i obeliska, zakon se odnosi i na imena škola, obdaništa, bolnica, kulturnih institucija, skulptura, statua, kamenih i spomen ploča. Pod dejstvo zakona ne potpadaju groblja i kosturnice, posebno ne vojna.
„To su mesta sećanja na žrtve rata, kako na vojnike, tako i na civile. Sećanje na te žrtve je naša moralna obaveza, koja ovim zakonom neće biti narušena“, piše u nacrtu zakona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska rušši spomenike Crvenoj armiji

Izvor: Blic, 21.Okt.2016

Na teritoriji Poljske nalazi se preko 500 objekata od kojih su većina spomenici zahvalnosti Crvenoj armiji sa čijim će se ruššenjem krenuti čim na snagu stupi novi zakon, piše "Sputnjik"...Senat Poljske, gornji dom Parlamenta, usvojio je nacrt amandmana na zakon o zabrani propagiranja komunizma...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.