Politika prema brojevima?

Izvor: Deutsche Welle, 07.Okt.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika prema brojevima?

List „Bild“ navodno je došao do informacija da bi u Nemačku trebalo da dođe milion i po izbeglica. To samo doliva ulje na vatru onih koji zahtevaju gornju granicu za prijem izbeglica, smatra Naomi Konrad.

Postoje rečenice pomoću kojih razmere brutalnosti i okrutnosti rata u Siriji postaju opipljive. Rečenice poput ove: „Ili će mačka umreti ili tvoje dete.“ Nikad nije hteo da ubija pse i mačke, ispričao mi je pre par dana Ajham Ahmad, izbeglica iz Jarmuka. Ali on >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << jednostavno nije mogao da nađe drugu hranu za svoju decu: „Zakolješ dakle mačku, da bi tvoja deca mogla da prežive.“ Ajham je pijanista i pre mesec dana pobegao je iz palestinskog izbegličkog kampa južno od Damaska koji od pre nekoliko meseci kontrolišu islamisti. Tamo nedostaje sve: hrana, lekovi i pre svega nada.

Nemačka – zemlja nade

Ahmad se na kraju, u potrazi za boljim životom uputio u Nemačku. Odnosno u potrazi za nadom. Sve više očajnih Sirijaca, poput njega, ali i Iračana i Avganistanaca, hrle u Nemačku. Prema navodima jednog „tajnog dokumenta“ iz krugova nemačkih vlasti do kojega je navodno došao taloid „Bild“, do kraja ove godine u Nemačku bi trebalo da stigne milion i po izbeglica. Dakle, mnogo više nego što to pokazuje zvanična procena nemačke vlade koja još barata brojem od 800.000 izbeglica – iako su pojedini političari taj broj odavno korigovali – na gore.

Naomi Konrad, DW

Citirajući iz navodno tajnog dokumenta, taj list navodi da sistem snabdevanja izbeglica u opasnosti da „doživi slom“, da se jedva nabavljaju kontejneri za stanovanje ili sanitarni čvorovi. Nemačka vlada odmah je reagovala: „Niko nema nikakvih saznanja o postojanju takvog dokumenta“, rekao je zamenik portparola vlade u ponedeljak. Zato on tome, kako je rekao, ne bi pridao veliku važnost. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova takođe je pomirljivo poručio da su brojevi za septembar zaista veoma visoki, ali da će, kako je pokazalo iskustvo, talas izbeglica tokom zimskih meseci da opadne. Generalno gledano, dodao je, dnevne i nedeljne statistike ne mogu tako jednostavno da se saberu u nekakvu ozbiljnu procenu.

Ne čudi to što vlada umanjuje brojeve, jer u Nemačkoj sve više splašnjava početna euforija zbog izbeglica koje dolaze. Toliko slavljena „kultura dobrodošlice“ prerasta u zahteve za „kulturom dolaska“. Političari odjednom sve više govore o „gornjim granicama“, boljoj zaštiti spoljnih granica, pojedinačno čak i o tome da se pod znak pitanja stavi osnovno pravo na azil.

Kraj euforije

Euforija proteklih dana možda jeste bila naivna. Verovatno je bilo neizbežno da ona jednog dana ustupi mesto realizmu. Jer, naravno da je veoma težak zadatak svim tim izbeglicama obezbediti smeštaj, odeću i hranu, integrisati ih, a kasnije im omogućiti i posao – ukratko: omogućiti im život dostojan čoveka koji im se u njihovim otadžbinama često uskraćuje. To je zadatak koji mnogo košta – i resursa, i energije, a naravno i novca, koji zbog toga možda nedostaje na drugim mestima.

Ali na to nas obavezuje naš ustav, ako već to kod nekih izgleda ne čini više savest. Pravo na azil je nepovredivo i to mora tako i da ostane. Umesto da vreme i energiju nepotrebno trošimo na pitanje da li ćemo li odobriti azil i ako hoćemo, onda uz koja ograničenja, bilo bi bolje kada bismo se zapitali kako da to uradimo a da ne raspirujemo neraspoloženje u rasizam prema pridošlicama.

Konačno okončati rat

Istovremeno, krvavi građanski rat u Siriji kome su političari suviše dugo samo površno posvećivali pažnju, mora konačno da se okonča. To jeste težak i gotovo nemoguć zadatak, ali drugog rešenja nema. Na kraju krajeva, ljudi koji danas traže azil, žele da se vrate kući. Nisam još srela nijednu sirijsku izbeglicu – bilo da je to u Kairu, Dortmundu ili u Berlinu – koja ne namerava da se jednog dana vrati kući.

To će biti moguće tek kada tamo više ne budu padale bombe, kada teroristi više ne budu divljali i kada deca više ne budu gladovala. Gornja granica za našu pomoć, do tada ne sme da postoji!

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.