Pogrešna pesma – Mišima,  zavičaju mio

Izvor: RTS, 02.Jun.2015, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogrešna pesma – Mišima, zavičaju mio

Vest da su lokalne vlasti u japanskoj prefekturi Kagošima pozvale strance da se nasele i onda odbile mnoge Srbe i Hrvate, ispostavila se kao netačna. Lokalne vlasti poručuju da je program na snazi od 1990. i da je namenjen samo Japancima, ističući da je iz Srbije stiglo samo 15 zahteva.
Stihija tekstova o navodnom pozivu lokalnih japanskih vlasti stranim državljanima da se nasele u prefekturi Kagošima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na jugu te dalekoistočne zemlje, na koji se, kako tvrde srpski tabloidi i veb-sajtovi, odazvao veliki broj naših građana, ovih dana dobija razmere velike TV sapunice, koja, nažalost, počinje da šteti ugledu naše zemlje u Japanu.

Naime, krajem aprila, hrvatski portal Dnevnik, u vlasništvu televizijske kuće Nova, preneo je vest da lokalne vlasti na tri malena ostrva u sastavu prefekture Kagošima u Japanu, zbog starenja i odliva stanovništva, ljudima koji bi želeli da se u njih dosele nude znatnu višegodišnju novčanu pomoć u formi dodataka za plaćanje stanarine, jednokratnog davanja za pokretanja poljoprivredne proizvodnje, te uplata za rođenje i školovanje dece.
Tu vest narednih dana oberučke su prihvatili srpski tabloidi i radio-stanice, od kojih su neki, da bi privukli čitalaštvo, upotrebili senzacionalističke i neprecizne naslove poput: "Japan zove Srbe".
Ova poplava izveštaja o Kagošimi u srpskim medijima nije promakla ni japanskim medijima, uglavnom tabloidima i televizijama lakog, zabavnog karaktera kakve su stanice Nihon i Fudži, koje su napravile priloge o neobičnoj činjenici da se u zemljama dalekog Balkana kao vatrena stihija proširila vest o mogućnosti useljenja na ostrvca u sastavu prefekture Kagošima, gde živi samo nekoliko stotina ostarelih poljoprivrednika.
U izveštavanje se uključio i domaći list na engleskom jeziku Japan tajms koji je doneo poduži tekst o iseljeničkoj groznici u Srbiji i Hrvatskoj, čije su pojedine delove potom preneli naši mediji. U njemu, između ostalog, piše da su vlasti sela Mišima, koje se nalazi u sastavu prefekture Kagošima i zahvata tri ostrvceta na kojima su raštrkana 372 stanovnika, odlučile da odbiju sve kandidate i privremeno zamrznu program, jer su iz Srbije, Hrvatske i Brazila pristigli brojni pozivi i poruke.
Srpski mediji iskoristili su taj članak da započnu još jedan talas vesti o prefekturi Kagošima, naglašavajući pritom da su japanske vlasti odlučile da prekinu tu akciju zbog neobično velikog odziva prvenstveno iz Srbije.
Projekat lokalnih vlasti sela Mišima za privlačenje doseljenika, međutim, započet je još 1990. godine i namenjen je građanima Japana. Prema rečima seoskih starešina, u maju su iz Srbije dobili (samo) 15 upita. Odnosno, niti je njihov program nov, niti je bio namenjen strancima, niti su oni bili preplavljeni zahtevima iz Srbije, kako su aludirali ili otvoreno pisali balkanski mediji.
Preostaje zaključak da su neosnovani izveštaji srpskih tabloida i drugih balkanskih medija o navodnim pozivima strancima, ili posebno Srbima, kao i vesti o navodnoj poplavi zahteva i Srbije i o tome kako su zbog Srba i Hrvata svi stranci odbijeni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.