Pogledajte film o 25. godišnjici pada Berlinskog zida (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 31.Okt.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte film o 25. godišnjici pada Berlinskog zida (VIDEO)

Pad Berlinskog zida građani Nemačke upamtili su kao kraj DDR-a i konflikata Istoka i Zapada i dan koji simbolizuje doprinos običnih ljudi istorijskim promenama

Umetnici Kristofer i Mark Bauder napravili su video namenjen proslavi 25 godina od pada Berlinskog zida, koji je od 13. avgusta 1961. godine, pa sve do 9. novembra 1989. delio Nemačku i 28 godina predstavljao simbol “hladnog rata”.

Dva umetnika su duž meseta gde se nalazio zid postavila ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << 8.000 svetlećih balona. Ti baloni će 9. novembra, u centralnoj noći proslave biti pušteni, a na svakom od njih biće ispisana poruka.

Takođe, na svakih 150 metara trase gde se nalazio zid biće istorijske fotografije iz perioda kada je građevina delila Berlin i čitavu Evropu.

Kao dan nemačkog ujedinjenja slavi se 3. oktobar, kada su dve Nemačke zvanično proglasile ujedinjenje, ali pojedini politikolozi i istoričari predlažu da se slavi 9. novembar – dan rušenja zida i “kristalne noći”, kao “sudbinski dan” 20. veka i izraz ambivalentne istorije.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.