Podigao sebi zlatni spomenik jer mnogo voli konje

Izvor: Mondo, 25.Maj.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podigao sebi zlatni spomenik jer mnogo voli konje

U Turkmenistanu je otkriven prvi spomenik u čast predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova - pozlaćena, šest metara visoka statua lidera na konju koji se propinje na beloj litici. Spomenik posvećen njegovoj ljubavi prema konjima.

Foto: screenshot/youtube

Berdimuhamedov, 57-godišnji zubar, koji je zvanično dobio titulu "arkadaga" - patrona, nije prisustvovao ceremoniji otkrivanja spomenika.

Berdimuhamedov je istovremeno i premijer i načelnik generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ove većinski muslimanske, centralnoazijske države prebogate nalazištima prirodnog gasa, čije su rezerve tog energenta četvte na svetu.

TV kanal posvećen isključivo predsedniku

Turkmenistan često porede sa Severnom Korejom zbog tipa vladavine. Nijazov je bio poznat po tome što je uveo jedan televijski kanal koji je pratio isključivo njegove aktivnosti, a bulevare u glavnom gradu Ašhabatu je, kako su pisali mediji, nazvao po sebi i svojim rođacima, dok su ostale ulice obeležene brojevima. Turkmenistan se graniči sa Kazahstanom, Uzbekistanom, Avganistanom i Iranom.

Kritičari smatraju da je njegova administracija jedna od najrepresivnijih na svetu, a Evropa, u pokušaju da zaobiđe Rusiju, na Turkmenistan gleda kao na alternativnu rutu za snabdevanje prirodnim gasom, piše Rojters.

Skupština je jednoglasno usvojila predlog da se podigne statua predsednika, zajedno sa džamijom nazvanom njemu u čast i ogromnim portretima koji niču svuda po zemlji.

Berdimuhamedov, koji je već ušao i u pesme kao lav u ljudskom obličju, naslednik je živopisnog Saparmurata Nijazova i na vlast je došao 2006.

Berdimuhamedov spomenik odraz je njegove ljubavi prema lokalnim akalteke konjima poznatim po lepoti i snazi.

U aprilu 2013. lokalna televizijska stanica prikazala je Berdimuhamedova kako pobeđuje u konjičkoj trci da bi se nekoliko dana kasnije na internetu pojavio snimak na kome se vidi predsednik kako, prešavši cilj, naglavačke pada na zemlju.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Predsednik podigao sebi zlatni spomenik

Izvor: B92, 25.Maj.2015

U Turkmenistanu je otkriven prvi spomenik u čast predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova - pozlaćena, šest metara visoka statua lidera na konju koji se propinje na beloj litici. Spomenik posvećen njegovoj ljubavi prema konjima...Berdimuhamedov je istovremeno i premijer i načelnik generalštaba...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.