Počelo suđenje za pokušaj ubistva Erdogana

Izvor: N1 televizija, 20.Feb.2017, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje za pokušaj ubistva Erdogana

Suđenje 47 osoba osumnjičenih da su pokušali da izvrše atentat na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana tokom propalog puča 15. jula počeo je u gradu Mugli na zapadu zemlje.

Među 47 optuženih, njih 44 je u pritvoru a za troje se traga i sudi im se u odsustvu.

Prete im moguće doživotne kazne zatvora uz optužbe pokušaja ubistva, rušenja ustavnog poretka i drugih zločina protiv države tokom neuspelog pokušaja puča.

Optuženi, od kojih su >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << neki bili obučeni u odela s kravatom, dovezeni su danas u sud na očigled televizijskih kamera, a okupljeni posmatrači su im zviždali i uzvikivali uvrede dok su prolazili, prenose novinari agencije Frans pres.

Optuženi su da u noći kada je počeo puč napali hotel u letovalištu Marmaris, u provinciji Mugla, gde je Erdogan odseo sa porodicom. Erdogan je napustio hotel neposredno pre napada.

Prema Erdoganovim navodima, grupa vojnika pučista dovezena je helikopterom i napala hotelski kompleks gde je on bio.

"Da sam ostao tamo 10 ili 15 minuta duže bio bih ubijen ili zarobljen", ispričao je Erdogan u razgovoru za CNN, 18. jula.

Optuženi, među kojima je 37 vojnika, takođe se terete za ubistvo dvojice policajaca zaduženih za obezbejenje predsednika.

Veliki broj sudskih procesa pokrenut je posle propalog puča, do sada neviđenih razmera u Turskoj. Više od 43.000 ljudi uhapšeno je u čistkama sprovedenim posle 15. jula i uvođenja vanrednog stanja.

Vlasti optužuju islamističkog propovednika Fetulaha Gulena, koji živi u izgnanstvu u SAD, da je organizovao puč što on čvrsto negira.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.