Počela oduzimanja pasoša Turcima, i Srbima visi mač nad glavom

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2017, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela oduzimanja pasoša Turcima, i Srbima visi mač nad glavom

Upravni sud u pokrajini Tirol počeo je da proverava navodne dvojne državljane i oduzima austrijske pasoše onima za koje se ispostavi da poseduju i drugo državljanstvo.

Prethodnih nedelja, pre svega povodom nedavno održanog referenduma o ustavnim promenama u Turskoj, koji je organizovan i u dijaspori, pokrenuta je diskusija o činjenici da brojni Austrijanci turskog porekla poseduju tursko državljanstvo, iako je to protiv austrijskog zakona.

Sud u Tirolu oduzeo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sada austrijsko državljanstvo jednoj šestočlanoj porodici poreklom iz Turske, ali zakon je za sve isti pa bi ovaj "lov na veštice" mogao da pogodi i pripadnike drugih nacija, pa i Srbe koji pored austrijskog ilegalno poseduju i pasoš matične države.

Sud je ocenio da je zahtev porodice upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske za izdavanje ličnih dokumenata kako bi se porodica slobodnije kretala tokom odmora u zemlji porekla, molba za ponovno uzimanje turskog državljanstva.

Hajnc Kristijan Štrahe, lider Slobodarske partije (FPOe

), predao je nadležnim vlastima glasački spisak nedavnog turskog referenduma iz kojeg se vide dvojni državljani. On je zatražio da se pod hitno deluje i proveri da li su Austrijanci turskog porekla lojalni novoj domovini ili su ponovo uzeli turski pasoš.

Inače, ova porodica je 2001. dobila austrijsko državljanstvo, a 2003. joj je vraćeno i tursko.

Sud je na osnovu toga doneo odluku o oduzimanju austrijskog pasoša, navodeći da ne vidi koji bi motiv turske vlasti imale da izdaju bivšim državljanima tajno, ili protiv njihove volje državljanstvo, što je tvrdila odbrana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.