Pobuna u meksičkom zatvoru uoči papine posete, 49 mrtvih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobuna u meksičkom zatvoru uoči papine posete, 49 mrtvih

U zatvorskoj pobuni u Montereju, na severoistoku Meksika, poginulo je 49 osoba i 12 je povređeno, novi je bilans koji su danas saopštile meksičke vlasti.

Sukobi u pretrpanom zatvoru trajali su između 30 i 40 minuta, a izbili su juče ujutru posle svađe pripadnika bande Setas, rekao je guverner meksičke države Novi Leon Haime Rodriges.

"Koristili su hladno oružje, palice i štangle", rekao je Rodriges.

Tokom nereda u zatvoru Topo Čiko izbio je požar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a okupljeni ispred zatvorske ustanove šutirali su kapiju tražeći da ih puste unutra.

Požar je izbio dan uoči posete rimokatoličkog poglavara toj zemlji. Papa Franja bi trebalo da obiće zatvor nedaleko od granice sa SAD, tokom svog petodnevnog boravka u zemlji.

U zatvoru Topo Čiko, najstarijem u tom regionu, smešteno je 3.800 zatvorenika, dvostruko više od predviđenih kapaciteta.

Meksička zvanična Nacionalna komisija za ljudska prava izvestila je 2013. da je zatvorski sistem u zemlji zahvaćen nasiljem i slučajevima gde zatvore kontrolišu zatvorenici, korupcijom i nedostatkom sredstava.

Vođa meksičkog narko-kartela Hoakin Gusman, zvani El Čapo, uhapšen je početkom januara šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog zatvora Altiplano.

Gusmanu je to bio drugi put da pobegne iz zatvora pošto su ga 2001. godine na slobodu izneli u korpi za prljav veš.

Vlada Meksika je posle Gusmanovog bega iz zatvora najavila reformu zatvorskog sistema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

POBUNA UOČI PAPINE POSETE U meksičkom zatvoru 50 MRTVIH

Izvor: Blic, 12.Feb.2016

U zatvorskoj pobuni u Montereju, na severoistoku Meksika, poginulo je 49 osoba i 12 je povređeno, novi je bilans koji su danas saopštile meksičke vlasti...Sukobi u pretrpanom zatvoru trajali su između 30 i 40 minuta juče ujutru posle svađe pripadnika bande Setas, rekao je guverner meksičke države...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.