Planetarna harmonija: Sahara đubri amazonske šume!

Izvor: Mondo, 28.Feb.2015, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planetarna harmonija: Sahara đubri amazonske šume!

NASA objavila istraživanje koje pokazuje da peščane oluje Sahare šalju u atmosferu milione tona čestica bogatih fosforom koje lete preko Atlantskog okeana do amazonskih kišnih šuma, gde padaju na zemlju i đubre rastinje.

Fosfor je važan sastojak đubriva za rast biljaka, a u Amazonu ga ima malo pa je potrebno da se dopremi sa druge lokacije, pa priroda savršeno postarala za to.

Afrička pustinja puna je fosfora u pesku i prašini koji lete preko okeana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << a taj fosfor potiče sa dna nekadašnjeg jezera u niziji Bodel u Čadu, koje se sastoji od mrtvih mikroorganizama punih fosfora.



NASA je satelitskim merenjima od 2007. godine do 2013. godine izračunala da su pustinjske peščane oluje teške 182 miliona tona. Pesak od Sahare "putuje" iznad Atlantika 2.500 kilometara da bi na amazonske kišne šume palo 27 miliona tona saharske prašine koje sadrže 22.000 tona dragocenog fosfora.

To je, da sve bude zanimljivije, otprilike ista količina fosfora koja se godišnje izgubi zbog kiša i poplava u regionu Amazona.

Još 43 miliona tona saharske prašine odlazi dalje ka Karibima.

Istraživanje je deo projekta čiji je cilj da utvrdi uticaj kretanja saharskog peska na globalnu klimu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.