Petorica prebačeni iz Gvantanama u UAE

Izvor: VOA, 16.Nov.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petorica prebačeni iz Gvantanama u UAE

Predsednik Obama je postavio kao jedan od prioriteta svoje adminstracije zatvaranje Gvantanama, navodeći da je taj objekat naneo štetu ugledu Sjedinjenih Država i postao instrument za regrutovanje ekstremista.

Sjedinjene Države prebacile su petoricu jemenskih zatvorenika iz vojnog zatvora u Zalivu Gvantanamo u Ujedinjene Arapske Emirate. Petorica manje poznatih zatvorenika proveli su u pritvoru u Gvantanamu više od deset godina, ali protiv njih nisu podignute optužnice. Transferom >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << pomenute petorice, broj zatvorenika u Gvantanamu smanjen je na 107, uključući 48 kojima je odobrena repatrijacija ili odlazak u treću zemlju.

Petorica prebačenih zatvorenika su uhvaćeni 2001. od strane pakistanskih  i avganistanskih snaga, i kasnije predati Sjedinjenim Državama.

Sukob u Jemenu sprečava Obaminu administraciju da ih preda jemenskim vlastima zbog čega je dogovoren transfer u treće zemlje.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.