Pet minuta gromoglasne tišine u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet minuta gromoglasne tišine u Srbiji

Pojedini elektronski mediji priključili su se danas akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" povodom Svetskog dana slobode medija i prekinuli emitovanja programa između 11.55 i 12.00 časova.

U tom periodu, program su prekinule Radio televizija Srbije, Studio B, B92 koje imaju nacionalnu frekvenciju. I regionalna televizija N1 odazvala se akciji kratkim prekidom emitovanja programa.

Na televizijama Pink i Prva odvijao se redovan program.

Novinarska udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozvala su medije da se priključe akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" i objave Proglas u kome ukazuju na tešku materijalnu situaciju, kao i to da "političari koriste medije za političke obračune".

"Pad Srbije na svetskim rang listama medijskih sloboda nije posledica samo materijalnog položaja novinara, nego i nastavljanja prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune. Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha od vlasti", navodi se u Proglasu Udruženja novinara Srbije.

Podseća se da je ugušena kultna emisija "Utisak nedelje", kao i da uprkos obećanjima nisu istražene sporne privatizacije medija, "Večernjih novosti" i "Politike".

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas sve medijske radnike da se zajedno suprotstave "daljem unižavanju profesije" i učine sve kako bi se unapredio ugled novinarstva i vratilo poverenje građana.

"Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti u društvu, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika", navodi se u saopštenju NUNS-a.

I Sindikat novinara Srbije pozvao je danas članstvo i sve zaposlene u medijima, simboličnom akcijom ukažu na brojne, pre svega finasijske, probleme medija u Srbiji i ukazao da se stanje drastično pogoršalo za devet meseci od kada je doneto nekoliko zakona o medijima.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da se Srbija ne može podičiti stanjem slobode medija, niti ekonomskim položajem novinara.

"Svetski dan slobode medija ove godine obeležavamo sa ugušenim osećajem zadovoljstva, jer je donošenje novih medijskih zakona ostalo u senci tabloidizacije države i nastavka pritisaka na nezavisne medije i novinare", ocenio je Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić poručio je povodom Svetskog dana slobode medija da država i društvo treba da što pre pronađu odgovore na otvorena pitanja, poput finansiranja medija, njihovog vlasništva i sve učestalije tabloidizacije.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac poručio je da Ministarstvo i Vlada Srbije bezrezevno podržavaju slobodu medija i da se snažno protive svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.