Pentagon: Likividirana dvojica komandanata ID u Mosulu

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2016, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Likividirana dvojica komandanata ID u Mosulu

Pentagon je saopštio da su snage koalicije na čelu sa SAD u vazdušnom napadu blizu Mosula na severu Iraka ubile dvojicu visokih zvaničnika Islamske države.

To je u petak saopštio portparol Pentagona Piter Kuk, koji je naveo da su u pitanju Basim Muhamad Ahmad Sultan al-Bahari, i Hatim Talib al-Hamduni, preneo je AP.

Kuk je izjavio da je Al-Bahari nekada bio član Al Kaide i da je nadgledao osvajanje Mosula od strane džihadista ID u junu 2014. i kasnije uspostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zakona Islamske države na toj teritoriji. Za Al-Hamdunija je rečeno da je bio komandant ID u Mosulu.

Kuk je naveo da će uklanjanje ove dvojice lidera ID pomoći dok iračke i koalicione snage nastavljaju pripreme za preuzimanje Mosula od islamista.

U američkim vazdušnim napadima uglavnom izvedenim dronovima u zemljama s kojima SAD nisu u ratu od 2009. ubijen je 2.581 borac i 116 civila, pokazuju američki obaveštajni podaci objavljeni u petak, prenosi AP.

To je prvi procena takve vrste koju objavljuje američka administracija kada je reč o rezultatima napada na ekstremiste izvan područja borbe američke vojske, ili uglavnom u Pakistanu, Jemenu i Somaliji.

Podatke je objavila Nacionalna obaveštajna uprava koja je, takođe, priznala da su te procene niže od procena nevladinih organizacija, koje tvrde da je između 200 i 900 civila ubijeno u bombardovanjima od 2009.

Američka obaveštajna služba opravdava tu razliku činjenicom da administracija raspolaže tehničkim sredstvima i osobljem koje NVO nemaju za procenu gubitaka i razlikovanje boraca i onih koji to nisu.

Američki predsednik Barak Obama je u petak potpisao direktivu koja obavezuje razne agencije uključene u napade da preduzmu sve mere opreza u vođenju napada kako bi se smanjila mogućnost civilnih žrtava.

On eksplicitno precizira da one moraju priznati odgovornost Sjedinjenih Država u slučaju civilnih žrtava i razgovarati s Međunarodnim odborom Crvenog krsta (ICRC) i drugim nevladinim organizacijama koje deluju u područjima sukoba.

Predsednička direktiva predviđa i godišinje objavljivanje izveštaja o broju ubijenih, najkasnije 1. maja sledeće godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.