Peking: Protesti u Hong Kongu nezakoniti

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking: Protesti u Hong Kongu nezakoniti

Zvanični Peking danas je ocenio da su nezakoniti masovni protesti u Hong Kongu za promenu regulative za izbor gradskog čelnika.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunđing rekla je na redovnoj pres konferenciji da se u Hong Kongu od nedelje održava "nelegalan skup nakon kojeg je usledila serija nezakonitih aktivnosti".

"U potpunosti verujemo i dajemo podršku vladi Hongkonga da reši ovo pitanje", rekla je kineska zvaničnica, a prenosi AFP. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Ona je uputila drugim državama upozorenje da ne komentarišu događaje u Hong Kongu jer je reč o unutrašnjoj stvari Kine.

"Opominjemo strane van Kine i pozivamo ih da se ne mešaju u unutrašnja pitanje Kine na bilo koji način", upozorila je Hua.

Britanski premijer Dejvid Kameron ranije danas je izjavio da je duboko zabrinut zbog sukoba do kojih je došlo između policije i demonstranata na protestima u Hong Kongu.

Upitan da li ima obavezu da govori o tim događajima, Kameron je za TV stanicu "Skaj njuz" odgovorio:

"Naravno. Osećam duboku obavezu".

Hong Kong se nalazi pod upravom kineskih vlasti, po principu - "jedna zemlja, dva sistema", po kojem ta bivša britanska kolonija uživa autonomiju i slobode koje podrazumevaju i univerzalno pravo glasa.

"Kada smo postigli sporazum sa Kinom, bili su i detalji u njemu koji se tiču važnosti da se ljudima Hong Konga omogući demokratska budućnost u okviru ova "dva sistema" - to je pozicija koju ističemo. Naravno da sam duboko zabrinut u vezi sa onim što se događa i nadam se da ovo pitanje može da se reši", rekao je Kameron.

Lider Hong Konga Leung Čun-jing prethodno je izjavio da su se protesti pokreta građanske neposlušnosti "Okupiraj centar" - oteli kontroli.

Kineski predsednik Sji Ðinping za sada se nije oglašavao u vezi sa demonstracijama, kao ni bilo koji drugi zvaničnik Komunističke partije.

Kineski državni mediji prenose, pak, da se Peking "neće predati, ali da će sačekati reakciju javnosti pre nego što se obračuna sa demonstrantima".

"Narodni dnevnik" je na svom vebsajtu naveo da demonstranti predstavljaju "manjinu koja je uništila vladavinu prava" u gradu.

List "Global tajms" ocenjuje da će "plima da se okrene protiv protivnika" ukoliko Peking ostane čvrstvo pri svom stavu.

"Centralna vlada se neće povući zbog haosa koji su stvorili opozicionari", upozorava list.

Najmasovniji protesti u Hong Kongu od povratka pod kontrolu Pekinga 1997, traju već danima, a predvode ih hiljade studenata i građana koji su nezadovoljni odlukama vlasti o izboru prvog čoveka tog grada 2017. godine.

Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hong Kongu, a 31. avgusta su saopštile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći da glasaju za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste.

Protekla noć u Hong Kongu je protekla mirno, sa sporadičnim incidentima, a organizatori skupa su vlastima dale rok do sutra da se izjasne o njihovim zahtevima za izmenu ograničavajućih izbornih regulativa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.