Papren razvod braka

Izvor: Vesti-online.com, 07.Avg.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papren razvod braka

U Austriji su početkom avgusta poskupele sudske takse za oko pet odsto, ali ako se uzmu u obzir poskupljenja prethodnih 15 godina, građanima postaje preskupo obraćanje sudu.

Rupert Volf, predsednik advokatske komore, kritikovao je poskupljenje, rekavši da je Austrija ionako "evropski prvak po sudskim taksama" i jedina zemlja na starom kontinentu u kojoj prihodi prevazilaze troškove sudova.

Od 1. avgusta razvod tako košta 293 evra, što je za 84 odsto više nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 2002. Više od tri puta u prethodnih 15 godina poskupela je taksa za privatne tužbe, kao što je podnošenje zahteva za krivično gonjenje zbog klevete, koji sada košta 269 evra, a pre 15 godina stajao je "svega" 82 evra.

Paušalna taksa za civilnu tužbu u prvoj instanci za spor vrednosti od 7.500 evra poskupela je sa 707 na 743 evra, a ako se ide na drugu i konačnu treću instancu to može da košta 3.317 evra, što je više od 40 odsto vrednosti spora.

- Visoke takse vode ka tome da mnogi građani više ne mogu priuštiti obraćanje sudu - navodi Volf.

On je, s tim u vezi, zatražio da se ukloni automatsko prilagođavanje cene taksi inflaciji.

Naime, razlog zbog kojeg je ministar pravosuđa Volfgang Brandšteter potpisao uredbu kojom se povećavaju takse za tužbe, zahteve, upisivanje u katastarske knjige i slično, jeste 2009. uvedeni automatizam.

Čim potrošački indeks prekorači prag od pet odsto rastu sudske takse.

- Država time sama podstiče rast taksi i inflacije - kritikuje Volf.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.