Papa upozoren: Atentat u Albaniji ili Turskoj

Izvor: Mondo, 17.Sep.2014, 02:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa upozoren: Atentat u Albaniji ili Turskoj

Ambasador Iraka u Vatikanu Habeb Al Sadr upozorio je Svetu stolicu da će islamski ekstremisti pokušati da ubiju papu Franju za vreme njegove poste Albaniji narednog vikenda, preneo je "Telegraf".

Foto: AP Photo/Claudio Peri

Irački ambasador naveo je i da bi papa mogao da bude u opasnosti za vreme posete Turskoj, koja je planirana za novembar.

Borci Islamske države proklamovali su kao jedan od svojih ciljeva da kalifat prošire do Rima i obećali su da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << crnu zastavu džihada podići na vrh baziliken Svetog Petra.

Islamska država je nedvosmisleno stavila do znanja da želi da ubije papu i ta pretnja je sasvim kredibilna, rekao je Al Sadr za italijanski list "La Nacione".

Verujem, dodao je on, da će to pokušati da ostvare na nekom od papinih putovanja, ali bi to mogli da pokušaju čak i u Rimu, jer pripadnici Isila nisu samo Arapi, već ima i Kanađana, Amerikanaca, Francuza, Britanaca, pa i Italijana.

Prema rečima Al Sadra, papa je postao meta Islamske države kada je počeo da govori o kršenju ljudskih prava hrišćana u Siriji i Iraku i, još više, kada je pozdravio nameru Amerikanaca da vojnim akcijama zaustavi džihadiste u svom pohodu u Iraku.

Posledni atentat na papu oduigrao se 3. maja 1981. godine na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, kada je Turčin Ali Agža tokom prijema pucao u papu Jovana Pavla II i ranio ga u stomak.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.