Izvor: Danas, 19.Sep.2014, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa dolazi u Albaniju

Tirana - Poglavar Rimokatoličke crkve Franja dolazi u Albaniju da ohrabri međuverski dijalog muslimana i katolika, koji u tome treba da predstavljaju primer, ocenjuje juče Frans pres uoči papine posete zakazane za 21. septembar. U Albaniji s tri miliona stanovnika, 15 odsto su katolici, 11 odsto pravoslavci, a većinu od 56 odsto čine muslimani.

„Katolička crkva u Albaniji je mučenička crkva, koja je izašla iz mraka i postala crkva otvorena za svet i međuverski dijalog“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << rekla je sestra Odeta, stručnjak za albanska verska pitanja. AFP navodi da je katolička zajednica u Albaniji preživela progonstvo tokom pet vekova otomanske dominacije i 40 godina komunističke ateističke diktature Envera Hodže.

„Tom kratkom posetom, želim da ohrabrim Albaniju koja je dugo snosila posledice raznih ideologija u prošlosti“, rekao je papa Franja u junu kada je najavio svoje putovanje. Predstavnik muslimana u Albaniji Skender Brućaj izrazio je uverenje da su „tolerancija i međuverski dijalog razlozi papine posete“.

„Albanija je mala zemlja s velikim vrednostima koje mogu da se izvoze u Evropu i da svuda u svetu budu primeri“, rekao je Brućaj. Katolička nuncijatura u Albaniji saopštila je da će „Franjina poseta, biti praznik za sve Albance“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.