Papa Franja u Centralnoafričkoj Republici: Ne plašite se jedni drugih

Izvor: Blic, 29.Nov.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja u Centralnoafričkoj Republici: Ne plašite se jedni drugih

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja zatražio je danas, po dolasku u Bangui, od građana Centralnoafričke Republike da se odupru od "straha jednih od drugih" bez obzira na veroispovest ili nacionalnost u zemlji gde vlada versko nasilje između hrišćana i muslimana.

Papa je održao kratak govor pred predsednicom Centralnoafričke Republike Katrin Samba Panze koja ga je dočekala na aerodromu s brojnim vernicima.

-Moja je želja da se narednih nedelja održe razne konsultacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje će zemlji omogućiti da mirno započne novu eru u svojoj istoriji - rekao je papa.

U Centralnoafričkoj Republici 27. decembra su zakazani predsednički i parlamentarni izbori.

Dvodnevna poseta pape Franje zemlji odvija se pod jakim merama bezbednosti.

Papa bi sutra trebalo da poseti veliku džamiju u glavnom gradu Centralnoafričke Republike i da održi misu u jednom sportskom centru.

Papina poseta toj zemlji je najrizičnija u okviru njegove afričke turneje jer se u toj zemlji nalaze mirovne snage afričkih zemalja i Francuske koje pokušavaju da zaustave sve ozbiljnije versko nasilje u Centralnoafričkoj Republici, u kojoj se sukobljavaju hrišćani i muslimani.

Rimokatolički poglavar posetio je ranije Ugandu i Keniju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.