Papa Franja u Aušvicu

Izvor: Deutsche Welle, 31.Jul.2016, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja u Aušvicu

Papa Franja je u nekadašnjem nemačkom koncentracionom logoru Aušvic, u kojem su nacisti ubili više od milion ljudi, u tišini odao počast stradalima. Za njega to nisu bili trenuci za reči.

Poglavar Katoličke crkve prošao je u tišini kroz kapiju koncentracionog logora Aušvic, na kojoj i danas stoji ciničan natpis 'Rad oslobađa' ('Arbeit macht frei'). Potom se povukao i seo na jednu klupu na kojoj se 15 minuta molio u tišini, povremeno zatvorenih očiju.

Pola >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << miliona mladih iz sveta od utorka u Krakovu učestvuje na Svetskom danu mladih Katoličke crkve. Oko 300.000 njih posetiće nekadašnji logor Aušvic. Tu već četvrt veka živi Manfred Deselers (61), sveštenik iz Ahena. (26.07.2016)

Papa je takođe iskoristio ovu posetu da se sastane i razmeni koju reč sa više ljudi koji su preživeli strahote holokausta. Među njima je bila i Helena Dunic Nivinska koja je svirala u jednom orkestru u Aušvicu. Potom je upalio sveću na 'Zidu smrti', na kojem su nacisti streljali zarobljenike. "Bože oprosti nam ovoliku svirepost", napisao je papa Franja u knjizi utisaka.

"Odmereni gest"

Tokom Trećeg rajha Nemci su u Aušvicu ubili milion i stotinu hiljada ljudi, pre svega Jevreja. Papa Franja je treći predstavnik Svete stolice koji je posetio ovaj logor na jugu Poljske. Iako su se njegovi prethodnici odlučili da u Aušvicu održe i govor, papa Franja je odlučio da ćuti. Ronald Lauder, predsedavajući Svetskom kongresu Jevreja je kazao da se radi o odmerenom gestu. Slično je reagovao i vrhovni rabin Poljske, Mihael Šudrih.

Papa je u logoru posetio i ćeliju u kojoj je pre 75 godina smrtno stradao i franjevac, Maksimilan Kolbe. On je doborvoljno otišao u smrt umesto jednog drugog zarobljenika, i u međuvremenu je proglašen svecem. Papa je takođe želeo da se u Aušvicu II (Birkenau) susretne sa ljudima koji su tokom nacističke vladavine spasavali Jevreje. Papa Franja boravi u Poljskoj gde učestvuje na Svetskom danu mladih u organizaciji Katoličke crkve.

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Papa Franja mladima: Bog ne gleda kakav telefon nosiš

Izvor: Blic, 31.Jul.2016

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je danas mlade na oproštajnoj misi pred 2,5 miliona vernika na kraju Svetskih dana katoličke omladine, da kažu glasno "ne" dopingu uspeha po svaku cenu i drogama razmišljanja samo o sebi i svojoj koristi...- Ti si važan. Bog računa na tebe zbog toga...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.