Papa Franja na Katoličkom Vudstoku u Poljskoj

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja na "Katoličkom Vudstoku" u Poljskoj

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja stigao je u Krakov na Svetske dane katoličke omladine od 26. do 31. jula na kojima se očekuje preko milion i po mladih katolika iz 187 zemalja sveta.

Na aerodromu je papu dočekao poljski državni vrh, grupe vernika sa zastavama, pesmama dobrodošlice, a na poljanama Blonje u gradu njegov dolazak prati i iščekuje oko pola miliona vernika, mladih katolika i masa Poljaka, javljaju poljski mediji.

Danas papu očekuje susret sa poljskim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << predsednikom Andžejom Dudom i premijerkom Beatom Šidlo u zamku poljskih kraljeva Vavel, a predveče će se obratiti vernicima sa čuvenog papskog prozora u centru grada sa koga se vernicima tokom svog dugog pontifikata prilikom svakog boravka u Krakovu obraćao voljeni papa Poljak, pokojni Jovan Pavle II.

Svetski dani katoličke omladine u Krakovu, na kojima će papa provesti pet dana sa mladim vernicima, veliki su događaj za Poljake među kojima se 90 odsto izjašnjava da su katolici, iako iz godine u godine opada broj vernika koji idu u crkvu na bogosluženja i sada ih je svega oko 40 osto.

Takođe i za vladajuću stranku Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog koja je na vlast u jesen prošle godine došla u dobroj meri zahvaljujući podršci Poljske katoličke crkve i to njenog najkonzervativnijeg krila koje, međutim, ne pokazuje mnogo razumevanja za ovog po njihovoj oceni suviše skromnog i liberalnog papu koji iritira poljske nacionaliste pozivom da se otvore vrata izbeglicama i muslimanima.

"Svet je potonuo u rat zato što je izgubio mir. Ne plašimo se da kažemo da je svet u ratu. Ne govorim o ratu religija jer to drugi žele da to bude verski rat", kazao je danas pred sletanje u Krakov novinarima u pratnji u avionu papa Franja, preneli su poljski mediji.

Od priprema za Svetske dan katoličke omladine utisak je da je papa Franja u senci pape Jovana Pavla II koji je za Poljake i ateiste među njima i danas veliki moralni autoritet.

Katolički Vudstok kako često nazivaju raspevane i radosne Svetske dane katoličke omladine održava se ovog puta u senci serije terorističkih napada u Evropi a Poljska policija angažovala je 39.000 policajaca od čega 7.500 za kontrole aerodroma i autobuskih i železničkih stanica da se zaštiti bezbednost 356.000 mladih katolika iz celog sveta koji su se zvanično registrovali na Svetske dane u Krakovu.

Očekuje se da će o poslednjem monstruoznom napadu u Roanu u Francuskoj kada su dvojica teroristao Islamske države upali u crkvu uzeli taoce i ubili starijeg sveštenika govoriti vernicima u Krakovu i papa Franja.

Pored susreta sa vernicima u Krakovu i bogosluženja papa Franja posetiće i nekadašnji nemački nacistički logor smrti Aušvic Birkenau gde će se sresti sa 15 preživelih logoraša.

Papa će obići i čuveno svetilište Crne Bogorodice u Čenstohovi na jugo-zapadu Poljske.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.