Papa Franja: Odgovor na terorizam ne može da bude još više terora

Izvor: RTS, 31.Jul.2016, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja: Odgovor na terorizam ne može da bude još više terora

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja poručio je noćas na molitvenom bdenju u mestu Brzegi kraj Krakova, na jugu Poljske, da u današnjem svetu koji jeste u ratu odgovor na mržnju ne može da bude još više mržnje, a na terorizam još više terora i apelovao na mlade da pokažu odraslima kako se grade mostovi.
"Sada se ne okupljamo da skandiramo protiv nekoga, ne okupljamo se zbog svađe, ne želimo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uništavamo. Ne želimo da pobedimo mržnju još većom mržnjom, nasilje još većim nasiljem, teror još većim terorom. Naš odgovor na ovaj svet u ratnom stanju ima ime: zove se prijateljstvo, zove se bratstvo, zajedništvo, porodica. Slavimo to što smo iz različitih kultura i povezujemo se da se molimo", rekao je papa Franja na moltivenom bdenju tokom 31. Svetskih dana katoličke omladine.

Tokom bdenja kojem je prisustvovalo 1,6 miliona mladih katolika iz 187 zemalja sveta i scenskog predstavljanja "Puta do Isusa" podeljenog u pet stanica milosrđa koje je završio koncert "Verujem u milosrđe", papa Franja pozvao je mlade da odbiju izolaciju, filozofiju sreće ležanja na kauču u opojnom snu droga ili raznih potrošačkih iluzija i da pokažu odraslima kako se grade mostovi.
"Savremeni život uči koliko je lako da se skoncentrišemo na ono što nas deli, razdvaja jedne od drugih. Oni hoće da mi poverujemo da je najbolji način da se zaštitimo od zla tako što ćemo se zatvoriti u sebe. Danas ste vi potrebni nama odraslima da nas naučite životu u raznolikosti, u davanju, u mnoštvu kultura ne kao pretnji, već kao šansi za budućnost. Imajte hrabrosti da nas naučite da je lakše graditi mostove nego zidove", rekao je papa Franja.
Na poziv pape da već tu na livadama kraj Krakova počnu sa prvim i najlakšim mostom - da pruže jedni drugima ruke, masa mladih počela je uhvativši se za ruke da pravi žive lance.

Mladi katolici čuli su sinoć na bdenju i isposvest mlade Sirijke iz grupe ukupno petoro mladih hrišćana koji su uspeli da dopru do Poljske iz Alepa pod opsadom, a oko 700 mladih vernika zarobljenih u ruševinama nekadašnjeg bisera Sirije snimili su u petak u crkvi u Alepu video pozdrav za Svetske dane katoličke omladine.
"Postoje situacije koje nam izgledaju daleko do trena kada ih dotaknemo, postoje stvarnosti koje ne razumemo zato što ih vidimo samo na nekom ekranu, mobilnog telefona ili kompjutera.
Ali kada dotaknemo život, ta istinska bića ne više posredstvom ekrana dešava se nešto moćno, poriv da se angažujemo. Dosta više zaboravljenih mesta, nikada više da se ne desi da je braću opkolila smrt, a oni osećaju da im niko ne pomaže", podsetio je papa na reči mlade Sirijke iz Alepa.
Mlade je papa Franja pozvao na zajedničku molitvu za žrtve rata, kako je kazao molitvu da svi shvate da ništa ne može da opravda prolivenu krv brata i da ne postoji ništa dragocenije nego čovek koji stoji pored nas.
Svetski dani katoličke omladine od 26. do 31. jula čiji je glavni gost pet dana papa Franja završavaju danas misom za sve učesnike.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.