Papa Franja: Iran da iskoristi svoj uticaj

Izvor: VOA, 26.Jan.2016, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja: Iran da iskoristi svoj uticaj

Hasan Rohani, iranski predsednik i papa Franja sastali se iza zatvorenih vrata u Vatikanu

Papa Franja pozvao je iranske vlasti da iskoriste svoju „važnu ulogu“ u promovisanju mira na Bliskom istoku i da pomognu u suzbijanju terorizma i trgovine oružja.

Papa je ovaj apel uputio tokom 40-minutnog sastanka iza zatvorenih vrata sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem u Vatikanu.

U saopštenju, koje je izdato posle sastanka, ističe se da se Iran poziva da >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << pokrene svoju relevantnu uloga kako bi se pronašla politička rešenja za probleme sa kojima se suočava Bliski istok, posebno u vezi sa terorizmom i trgovinom oružjem.

Rohanijeva poseta Vatikanu je prvi sastanak pape i iranskog predsednika još od 1999. godine.

Rohanijeva poseta Italiji takođe je prva državna poseta iranskog predsednika Evropi u poslednjih skoro 20 godina.

Rohanijeva četvorodnevna poseta Italiji i Francuskoj tumači se kao pokušaj Irana da ponovo uspostavi veze sa starim partnerima pošto je na snagu stupio nuklearni sporazum zaključen sa šest svetskih sila, uključujući i Sjedinjene Države.

Rohani je takođe pokazao ogromno interesovanje za strana ulaganja posle ukidanja sankcija njegovoj zemlji u zamenu za primenu pomenutog sporazuma.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.