Papa Franja: Egipat se mora spasiti od gladi za ljubavlju

Izvor: Blic, 29.Apr.2017, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja: Egipat se mora spasiti od gladi za ljubavlju

Egipat je nekada davno spasavao ljude od gladi, a sada se mora spasiti od gladi za ljubavlju i bratstvom, rekao je papa Franja na sastanku u Kairu s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

- Egipat je pozvan da osudi i uništi svo nasilje i terorizam... Egipat, tokom građenja mira i istovremene borbe protiv terorizma, pozvan je da dokaže da religija pripada Bogu, a država svima - rekao je papa Franja.

Dvodnevna poseta pape Franje Egiptu ima za cilj da pruži >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podršku borbi Egipta protiv islamskih militanata, koji već godinama ugrožavaju bezbednost u toj zemlji, pokazujući da su hrišćani i muslimani u toj zemlji na istoj strani kada je u pitanju borba protiv terorizma.

El Sisi je istakao da se oni koji se u ime religije bave terorizmom ne mogu nazvati muslimanima, jer "pravi Islam ne zahteva ubijanje nevinih".

Franja je pohvalio egipatskog predsednika za uložene napore u borbi protiv ekstremizma, rekavši da ta zemlja ima posebnu ulogu u stvaranju regionalnog mira i "uništavanju svog nasilja i terorizma".

Papa Franja se susreo i s vodećim imamima Egipta i obišao 1.000 godina star univerzitet Al Azhar. Tokom svog prvog dana u Egiptu, on se susreo i s poglavarom koptske pravoslavne crkve patrijarhom Tavadrosom Drugim, s kojim je postigao dogovor da vernici koji pređu iz jedne u drugu crkvu neće morati da budu ponovo kršteni.

Nakon sastanka u Koptskoj patrijaršiji u Kairu dvojica poglavara potpisala su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će nastaviti da rade na prevazilaženju razlika i izrazili zadovoljstvo do sada postignutim.

Papa Franja i Tavrados Drugi služili su versku službu u crkvi Svetog Marka za 30 osoba koje su poginule u decembarskom samoubilačkom bombaškom napadu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.