Panamska advokatska firma podnela tužbu: Hakovali su nas iz Evrope, a o tome niko ne priča

Izvor: Blic, 06.Apr.2016, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panamska advokatska firma podnela tužbu: Hakovali su nas iz Evrope, a o tome niko ne priča

Jedan od osnivača advokatske firme "Mosak Fonseke", koja se našla u centru skandala izazvanog takozvanim "Panamskim papirima", izjavio je da je njegova firma hakovana sa servera iz Evrope i da su tako ukradena imena svetskih lidera i poznatih osoba koje su skrivale novac u poreskim oazama.

Ramon Fonseka, advokat iz čije su firme procureli dokumenti za registrovanje offšor kompanija, rekao je za agenciju AP da je povodom hakovanja podneo tužbu panamskom tužilaštvu, ali nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << želeo da iznosi više podataka jer je istraga u toku.

Fonseka je istakao da u medijskom izveštavanju o skandalu "niko ne priča o hakovanju, a to je jedino krivično delo koje je ovde počinjeno".

SVETSKA AFERA ZAPLJUSNULA I SRBIJU Spisak biznismena iz PANAMSKIH PAPIRA

On se požalio da se mediji u izveštavanju o 11,5 miliona dokumenata ukradenih iz kompjuterskog sistema "Monsak Fonseke" fokusiraju na poznate klijente koji su preko te firme osnovali offšor kompanije.

"Nije nam jasno. Svet je izgleda prihvatio to da privatnost više nije jedno od ljudskih prava", naveo je Fonseka.

Fonseka je rekao da njegova firma nije počinila nikakav zločin, kao i da će ljudi "na kraju ove peščane oluje jasnije videti"

"Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svom sajtu Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Pročitajte još

Do dokumenata kompanije Mosak Fonseka prvo je došao nemački dnevnik Zidojče cajtung koji ga je podelio da medijskim organizacijama u ICIJ-u, a ovaj je posle istrage objavio prve nalaze u nedelju.

Medju imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.

Skandal sa "Panamskim papirima" izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili niššta lošše.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Panamska advokatska firma: Hakovali su nas iz Evrope

Izvor: RTS, 06.Apr.2016

Jedan od osnivača advokatske firme "Mosak Fonseka", koja se našla u centru skandala izazvanog takozvanim "Panamskim papirima", izjavio je da je njegova firma hakovana sa servera iz Evrope i da su tako ukradena imena svetskih lidera i poznatih osoba koje su skrivale novac u poreskim oazama. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.