Palestinci pokreću diplomatsku akciju za nezavisnost

Izvor: Press, 23.Okt.2014, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci pokreću diplomatsku akciju za nezavisnost

Palestinci će u novembru pokrenutu diplomatsku inicijativu za dobijanje međunarodnog priznanja za nezavisnu državu, uprkos upozorenjima Izraela i SAD, rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat.
Obraćajući se novinarima u Ramali, Erekat je odbacio svaki pokušaj izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da se usprotivi palestinskim ambicijama za državnost.
"Ako on veruje da može da održi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << status kvo i da ćemo to uraditi za njega, zaboravimo ga. To neće trajati posle novembra, nećemo više tako," najavio je Erekat.

 
Od propasti mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca u aprilu, Palestinci su se okrenuli UN i međunarodnim organizacijama da traže priznanje države.
U novembru 2012. Palestincima je de fakto priznata državnost kada su postali država nečlanica svetskog tela. Pošto se mirovni pregovori ne vode, oni su zapretili da će ostvariti planove i podneti nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN, tražeći kraj izraelske okupacije. Međutim, sigurno je da će se toj inicijativi protiviti SAD, koje su više puta uložile veto na rezolucije za koje smatraju da podrivaju Izrael.

U sklopu diplomatske inicijative oni takođe planiraju da traže da se pridruze Međunarodnom krivičnom sudu kako bi mogli da tuže izraelske zvaničnike za ratne zločine. Erekat je rekao da država Palestina ima nameru da postane član MKS. On je takođe objasnio da mu je državni sekratar SAD Džon Keri rekao ovog meseca da će se Vašington protiviti palestinskim inicijativama. "Ne znam da li je on upotrebio termin veto ali je rekao da SB nije opcija. Bio je vrlo jasan", rekao je Erekat.

On je dodao da je Keri ponovio podršku Vašingtona za dvodržavno rešenje da se reši sukob ali je upozorio da se valja uzdržavati od svake akcije koja će podriti napore SAD da se obnove pregovori.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.