Pad BDP Brazila ove godine 23 odsto

Izvor: Blic, 27.Maj.2015, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad BDP Brazila ove godine 23 odsto

Recesija u brazilskoj privredi ove godine će dovesti do pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dolarskoj vrednosti skoro za četvrtinu zbog devalvacije reala, prognoziralo je ministarstvo planiranja zemlje.

Kako piše Fajnenšel tajms, ažurirani budžet Brazila predviđa pad BDP u 2015. godini od 23 odsto, na 1.812 milijardi dolara, sa 2.353 milijarde u 2014. godini.

Brazilska valuta real pojeftiniće prema dolaru 21 odsto u ovoj godini i završiće je na vrednosti od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 3,22 reala za jedan dolar, u odnosu na 2,66 reala za jedan dolar, koliko je vredeo na kraju 2014. godine.

U nacionalnoj valuti BDP Brazila pašće svega 1,2 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali će taj rezultat ipak biti najgori za 25 godina.

U aprilu u Brazilu je zabeleženo prvo smanjenje radnih mesta u tom mesecu od 1992. Ekonomija zemlje izgubila je 98.000 radnih mesta, dok su analitičari u proseku predviđali otvaranje 50.000 novih radnih mesta. Nivo nezaposlenosti u Brazilu, pri tome je povećan na najviši nivo za četiri godine, od 6,4 odsto.

Brazilska centralna banka je prinuđena da povećava kamatnu stopu, kako bi obuzdala inflaciju, koja je već premašila gornju granicu ciljanog dijapazona (4,5 odsto, plus-minus dva procentna poena). Do kraja godine ministarstvo planiranja očekuje povećanje inflacije na 8,26 odsto.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.