Pacijenti strahuju od zaraze HIV-om zbog posete zubaru

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jul.2015, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti strahuju od zaraze HIV-om zbog posete zubaru

Oko 11.000 pacijenata pozvano je da ode na pregled kod svojih lekara zbog opasnosti da su, zbog kršenja higijenskih standarda u zubarskim ordinacijama u Sidneju, bili izloženi virusu HIV-a i hepatitisu.

Kako prenosi AFP, pozivajući na zvaničnike iz zdravstva, 12 zubara iz pet ordinacija optuženi su za loše čišćenje i sterilizaciju opreme i pacijenti su savetovani da se iz predostrožnosti podvrgnu testu krvi na sidu i hepatitis A, B i C.

Prema rečima direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zdravstvene zaštite savezne države Nju Saut Vejls Džeremija Mekanaltija, do sad nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze virusom kao i da je rizik od prenosa virusa bio nizak, ali se strahuje za pacijente koji su bili podvrgnuti invazivnim procedurama.

"Važno je naglasiti da nemamo dokaze o infekciji u ovom momentu, da nije došlo do prenosa virusa", rekao je on.

"Nadamo se da do toga neće ni doći, ali najbolje je da se ljudi testiraju zato što se te infekcije mogu lečiti", dodao je on.

Strahuje se da instrumenti možda nisu adekvatno očišćeni i sterilisani, što može do dovede do prenosa krvnih bolesti preko desni.

"Revziije su pokazale da su postojali određeni problemi sa čišćenjem, sterilizacijom i čuvanjem instrumenata, zato što nisu ispoštovane pročedure iz smernica zubarske komisije Australije", rekao je Frajer.

Do sada je šestoro zubara suspendovano sa posla, a još šestoro mora da ispuni posebne uslove kako bi im licence ponovo važile.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.