PUTIN PRIPRETIO: Dok je nas Amerika neće biti jedini vladar sveta!

Izvor: Kurir, 25.Okt.2014, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTIN PRIPRETIO: Dok je nas Amerika neće biti jedini vladar sveta!

Umesto jačanja suverenih država, svedočimo širenju, na mnogim prostorima, haosa, a umesto demokratije, podržavaju se raznorzani smutljivci, od nacionalista do islamskih radikala, rekoa je u opštrom obraćanju Putin tokom sastanka Valdaj kluba

SOČI - Ne slažem se s tim da SAD bude jedini gospodar sveta. To može dovesti do haosa i neravnoteže u međunarodnim odnosima. Američko insistiranje na njihovim varijantama “mirnih rešavanja sukoba” izaziva suprotni efekt - rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku Vladaj kluba u Sočiju.

On je napomenuo kako smo zbog toga “svedoci da umesto smirivanja sukoba, dolazi do njihove eskalacije. Umesto jačanja suverenih država, svedočimo širenju, na mnogim prostorima, haosa, a umesto demokratije, podržavaju se raznorzani smutljivci, od nacionalista do islamskih radikala”.

Putin je, pre govora, napomenuo da neće govoriti diplomatskim jezikom “laži i dvosmislenosti”.

- Je li način na koji SAD realizuje svoju vodeću ulogu u svetu ono čemu težimo? Donosi li to stvarno napredak i mir - upitao se Putin.

Ruski je predsednik napomenuo da je velika greška što se SAD proglasila pobednikom hladnog rata. Prema mišljenju Vladimira Putina, na delu je pokušaj stvaranja novog svetskog poretka i došao je kraj svetu koji je uspostavljen nakon Drugoga svetskog rata. Ali, smatra da se to ne događa, kao pre u istoriji, zbog velikog globalnog rata, nego zbog celog niza manjih, ali intenzivnih lokalnih sukoba.

Putin smatra da je doveden u pitanje nacionalni suverenitet mnogih država jer, kako kaže, samo režimi i sistemi koji izražavaju lojalnost tom jedinom svetskom središtu uticaja mogu računati na opstanak.

S druge strane, Putin je rekao da Rusija nema “imperijalnih ambicija” i da ne želi SAD “uzvraćati istom merom”.

- Rusija ne traži za sebe neko ekskluzivno mesto u svetskoj politici, ali traži da se uzimaju u obzir ruski nacionalni interesi i pozicija.

- Nemamo se nameru vraćati našoj totalitarističkoj prošlosti. To bi nas vodilo u slepu ulicu - istaknuo je. U svom dugom govoru pozvao je SAD i EU da odustanu od uvedenih sankcija protiv Rusije jer to “koči ekonomski razvoj svih zemalja”.

Putin je naglasio da će Rusija priznati rezultate ukrajinskih parlamentarnih izbora te da Rusija ne ugrožava teritorijalni integritet Ukrajine. U govoru nije spomenuo ranije anektirani Krim.

Ja sam najveći nacionalista u celoj Rusiji

Na pitanje kako komentariše reči zamenika načelnika svog kabineta, Vjačeslava Volodina, da “bez Putina nema ni Rusije”, ruski predsednik je odgovorio:

- Za mene je Rusija sav moj život. Ne bih mogao živeti izvan Rusije i bez Rusije niti jedne jedine sekunde. Ja sam najveći ruski nacionalista jer se brinem za njene nacionalne interes. No Rusija može i bez mene.

( Jutarnji list)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.