PRIZNANJE ZA HRABROST: Malali Jusafzai i američka Medalja slobode

Izvor: Kurir, 22.Okt.2014, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIZNANJE ZA HRABROST: Malali Jusafzai i američka Medalja slobode

Najmlađa Nobelovka poklanja to 100.000 vredno najveće civilno priznanje u SAD - obrazovanju dece u rodnom Pakistanu

VAŠINGTON - Pakistanskoj aktivistkinji za prava devojčica i najmlađoj dobitnici Nobelove nagrade za mir Malali Jusafzai (17) dodeljena je Medalja slobode, najvećeg civilnog priznanja u SAD.

Malala je tu nagradu, vrednu 100.000 dolara, namenila obrazovanju u rodnoj zemlji Pakistanu, javlja AFP.

Prestižnu nagradu dobila je za "hrabrost >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i otpor koje je pokazala suočena sa nevoljom i zaslugu jer predstavlja moćan glas za one kojima su osporena njihova osnovna ljudska prava i slobode", naveo je Nacionalni ustavni centar (NCC), koji dodeljuje Medalju slobode jednom godišnje.

Primajući nagradu, Malala je rekla da je počastvovana i da je priznanje ohrabruje da nastavi kampanju za obrazovanje i borbu za prava svakog deteta. Ona je kazala da bi želela da vidi da je 57 miliona dece, koja ne idu u školu, dobilo pravo na obrazovanje. Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade pozvala je zemlje širom sveta da ne troše novac na oružje već da ga ulože na budućnost dece.

"Obrazovanje je najbolje oružje kojim možemo da pobedimo siromaštvo, ignorisanje i terorizam. Zbog toga tražim od svih zemalja širom sveta da kažemo ne ratovima", istakla je ona.

Malala živi u Velikoj Britaniji, pošto su je talibanski ekstremisti upucali u glavu u školskom autobusu u oktobru 2012. godine u rodnom Pakistanu.

"Malalina hrabra borba za jednakost i slobodu od tiranije je dokaz da stravstveni, posvećeni lider, bez obzira na godine, ima moć da pokrene pokret za reformu", rekao je predsedavajući NCC Džeb Buš.

Medalja slobode dodeljuje se najzaslužnijim pojedincima koji teže da ostvare slobodu za ljude širom sveta.Među dosadašnjim dobitnicima su Nelson Mandela, Kofi Anan, Bono Voks, Šimon Perez, Bil Klinton.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malala dobila američku Medalju slobode

Izvor: Mondo, 22.Okt.2014

Pakistanskoj aktivistkinji za prava devojčica i najmlađoj dobitnici Nobelove nagrade za mir Malali Jusafzai (17) dodeljena je Medalja slobode, najvećeg civilnog priznanja u SAD...Foto: AP Photo/Matt Rourke..Malala je tu nagradu, vrednu 100.000 dolara, namenila obrazovanju u rodnoj zemlji Pakistanu,...

Nastavak na Mondo...

Malala dobila američku Medalju slobode

Izvor: Blic, 22.Okt.2014

Pakistanskoj aktivistkinji za prava devojčica i najmlađoj dobitnici Nobelove nagrade za mir Malali Jusafzai (17) dodeljena je Medalja slobode, najvećeg civilnog priznanja u SAD...Malala je tu nagradu, vrednu 100.000 dolara, namenila obrazovanju u rodnoj zemlji Pakistanu, prenela je agencija AFP...Malala...

Nastavak na Blic...

Malali američka "Medalja slobode"

Izvor: B92, 22.Okt.2014

Pakistanskoj aktivistkinji za prava devojčica i najmladjoj dobitnici Nobelove nagrade za mir Malali Jusafzai (17) dodeljena je Medalja slobode...To je najveće civilnog priznanja u SAD...Malala je tu nagradu, vrednu 100.000 dolara, namenila obrazovanju u rodnoj zemlji Pakistanu, prenela je agencija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.