PRIRUČNIK: KAKO SE SPASTI OD TERORISTA Uputstvo specijalne jedinice iz Australije

Izvor: Blic, 25.Jul.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIRUČNIK: KAKO SE SPASTI OD TERORISTA Uputstvo specijalne jedinice iz Australije

Kako reagovati ako se nađete usred terorističkog napada koji se odigrava na mestu koje je prepuno ljudi?

Antiteroristička jedinica Australije nedavno je objavila uputstvo koje daje odgovor upravo na ovo pitanje.

U trenutku kada počne pucnjava, ukoliko postoji bilo kakav zaklon, trebalo bi ga iskoristiti. Glavni cilj je pobeći s lica mesta što je pre moguće. Ostavite sve što imate sa sobom osim mobilnog telefona.

Ne zadržavajte se na otvorenim područjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili na mestima evakuacije. Pomozite ljudima koji se ne snalaze u prostoru u kojem se nalazite.

Ukoliko ne postoji mogućnost da sigurno pobegnete s mesta napada, morate da se sakrijete. Ako uspete, zaključajte se u neku prostoriju. Osigurajte prostor oko sebe i ostala područja putem kojih bi napadač mogao doći do vas. Odmaknite se od vrata, budite tihi i ostanite sakriveni sve dok vlasti ne daju potvrdu da je sigurno izaći.

Što više informacija možete da prosledite policiji - to bolje, ali nikada ne rizikujte vlastitu sigurnost ili bezbednost ljudi koji vas okružuju kako biste to učinili, navodi se u priručniku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.