PREGOVORI URODILI PLODOM U Iraku oslobođeno 26 talaca

Izvor: Blic, 22.Apr.2017, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREGOVORI URODILI PLODOM U Iraku oslobođeno 26 talaca

Članovi vladajuće porodice Katara su među 26 talaca koji su juče oslobođeni posle 16 meseci zatočeništva, saopštili su irački zvaničnici.

Oni su rekli da su oslobođeni taoci predati iračkom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Oslobađanje talaca usledilo je posle pregovora koji su trajali više od godinu dana i uključivali Iran, Katar i libansku šiitsku grupu Hezbolah. Pregovori su okončani plaćanjem više miliona dolara sunitskim i šiitskim frakcijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekli su zvaničnici koji su zahtevali da ostanu anonimni.

Grupa talaca u kojoj su bili i članovi katarske vladajuće porodice Al Tani kao i državljani drugih zemalja oteta je u decembru 2015. iz kampa za lovce sa sokolima u južnom Iraku. Imali su dozvole za lov u oblasti u provinciji Mutana, oko 370 kilometara jugoistočno od Bagdada.

U tom području operišu šiitske paravojne formacije koje sarađuju sa susednim Iranom. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za otmicu iako su lokalni arapski mediji često iznosili sumnje da je reč o iračkoj šiitskoj grupi Kata'eb hezbolah. Te navode je ova grupa odbacila.

Irački premijer Hajder al-Abadi je ranije ove nedelje potvrdio da je katarska delegacija u zemlji da bi pomogla da se taoci oslobode. Nacionalnost drugih talaca nije objavljena.

Katarski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar. U aprilu 2016. ministarstvo spoljnih poslova Katara je saopštilo da su dva taoca oslobođena.

Drugi irački bezbednosni zvaničnik je, takođe anonimno, rekao da će oslobođeni ljudi napustiti Bagdad kasnije tokom dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.