PREGOVORI O BREGZITU Koliko će Britanci da plate razvod sa EU

Izvor: Blic, 19.Jun.2017, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREGOVORI O BREGZITU Koliko će Britanci da plate razvod sa EU

Evropska unija i Velika Britanija su se danas saglasili o prioritetima i vremenskom rasporedu pregovora o Bregzitu na prvom sastanku pregovarača u Briselu.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je da će pregovori biti organizovani jednom mesečno u periodu od 17. jula do 9. oktobra dok će se radne grupe baviti pitanjima ljudskih prava, finansijskim dogovorima i drugim "pitanjima koja nameće razlaz". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Barnije i britanski ministra za Bregzit Dejvid Dejvis su se saglasili da će najvažnije biti pitanje ljudskih prava i slobode kretanja građana EU. Dejvis je rekao da će na predstojećem samitu lidera EU premijerka Tereza Mej dati "ponudu" vezanu za ljudska prava.

"Neverovatno pozitivna atmosfera"

Današnju, prvu rundu pregovora EU i Velike Brotanije o Bregzitu, obeležila je "neverovatno pozitivna atmosfera", rekao je izvor Rojtersa.

- Mislim da su sve strane prepoznale da sat otkucava i da se sada zaista mora požuriti i napraviti veliki, pozitivni koraci prema postizanju dogovora koji je u interesu svih strana - rekao je izvor.

Glavni pregovarači za Bregzi Britanije i Evropske unije danas su se složili da bi pregovori do oktobra trebalo da se drže građanskih prava, finansijske nagodbe i drugih problema izlaska iz EU.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije i britanski pregovarač Dejvid Dejvis saopštili su da će se sledeće runde pregovora biti održane 17. jula, 28. avgusta, 18. septembra i 9. oktobra, navodi Rojters.

Obe strane ističu da žele transparentnost u ovom procesu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.