Izvor: Blic, 26.Okt.2016, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLJSKA SPREMA KOMANDOSE Teritorijalna odbrana kao odgovor na pretnje

Poljska vlada usvojila je predlog Zakona o Teritorijalnoj odbrani kao posebnom vidu oružanih snaga Poljske, sastavljenoj od dobrovoljaca uglavnom iz paramilitarnih organizacija, koja će od 1. januara 2017. godine reagovati na hibridne napade.

"Sve veći značaj ima borba protiv tzv. nemilitarnih pretnji. Teritorijalna odbrana treba da bude u stanju da deluje protiv kriza, diverzija, terorista i dezinformacija u odbrani bezbednosti i kulturnog nasleđa poljskog naroda", saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je poljska vlada.

U sastav Teritorijalne odbrane koja u punom broju treba da ima 17 brigada sa oko 50.000 vojnika obučenih da deluju kao komandosi ulaziće dobrovoljci rezervisti i članovi raznih paramilitarnih klubova.

Poljska Teritorijalna odbrana imaće i svoje "vazduhoplovstvo", zato što poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič planira da u njen sastav uđu i sportski aeroklubovi.

"Vojska teritorijalne odbrane mora da bude pripremana kao komandosi. U raznim scenarijima hibridnog rata (sa Rusijom) na prvu liniju idu vojnici Specnaza. Čak i kada se preruše u uniforme nekakve narodne republike zna se da je to vojska specijalne namene i služi se takvim metodama. U prvom redu vojnici teritorijalne odbrane suočiće se sa njima", rekao je početkom oktobra Maćerevič.

Prve tri brigade Teritorijalne odbrane razmeštene na istoku Poljske biće formirane do kraja ove godine, vojnici će biti angažovani na rok od godinu dana do šest godina uz mogućnost da im se angažovanje u TO produži, a u brigade će biti prekomandovane i stotine aktivnih vojnika profesionalaca.

Zahvaljujući komotnoj većini koju vladajuća stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog ima u oba doma poljskog parlamenta očekuje se da će zakon do kraja godine proći glatko uprkos oštrim zamerkama poljske opozicije da Maćerevič pravi svoju privatnu vojsku koja može da deluje i protiv unutrašnjeg neprijatelja u zemlji.

Zabrinutost običnih Poljaka izaziva to što su ekstremističke desničarske organizacije poput Nacionalnog radikalnog bloka iz kojeg se regrutuju i mnogi zloglasni poljski fudbalski huligani najavile da će se njihovi članovi svi listom prijaviti u novu Teritorijalnu odbranu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.