POLJSKA SE NAORUŽAVA Moramo da budemo spremni za Ruse

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLJSKA SE NAORUŽAVA "Moramo da budemo spremni za Ruse"

Poljska užurbano radi na jačanju svojih oružanih snaga, a glavni razlog za to predstavlja pretnja od "potencijalne ruske agresije", te navodi da "država mora da bude spremna za najveću pretnju još od perioda Hladnog rata". Vojni budžet je u tu svrhu povećan za 18 procenata.

Poljska se kao država članica NATO pakta graniči sa ruskom eksklavom Kalinjingradom na severu i ruskom bratskom državom i saveznikom Belorusijom na istoku.

Ministar odbrane Tomaš Siemonijak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavio je da Poljska mora da bude spremna za potencijalnu rusku ekspanziju u Evropi.

- Rusija ide stopama Sovjetskog Saveza, i želi da uspostavi apsolutnu dominaciju u ovom delu Evrope. U tom slučaju, neće se zadovoljiti Krimom već će pokušati da dodatno proširi svoju teritoriju, što bi značilo i vojnu agresiju usmerenu protiv drugih država. Zbog toga moramo da budemo spremni - izjavio je Siemonijak.

Ovi komentari poljskog ministra odbrane došli su par dana nakon šro je Rusija objavila crnu listu zapadnih političara kojima je zabranjen ulazak u Rusku Federaciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.