PAPRENA PREVARA Folksvagen Amerikancima plaća odšetu od 14,7 MILIJARDI

Izvor: Blic, 28.Jun.2016, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAPRENA PREVARA Folksvagen Amerikancima plaća odšetu od 14,7 MILIJARDI

Nemačka kompanije Folksvagen postigla je sporazum o isplati 14,7 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila u SAD, pošto je priznala da je koristila softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova.

Neimenovana osoba upoznata sa slučajem izjavila je u ponedeljak da je Folksvagen pristao da popravi ili otkupi automobile u koje je ugrađen sporni softver i da svakom vlasniku plati do 10.000 dolara.

Deset milijardi dolara je predviđeno za popravku ili otkup oko 475.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << automobila, kao i za dodatno obeštećenje između 5.000 i 10.000 dolara za svakog vlasnika.

Sporazum predviđa i uplatu 2,7 milijardi dolara u fondove za zaštitu životne sredine i još dve milijarde dolara za istraživanje zelene tehnologije.

Zvanična odluka o sporazumu o isplati odštete trebalo bi danas da bude saopštena, a pre toga dogovor mora da odobri sudija. Vlasnici automobila mogu da odbiju ponudu Folksvagena i da privatno tuže kompaniju.

Sporni autmobili sa dvolitarskim dizel motorima programirani su da uključe softver za kontrolu emisije izduvnih gasova na testovima a isključe ga tokom normalne vožnje.

Istražitelji su utvrdili da su ti automobili emitovali 40 veću koncetraciju izduvnih gasova od predviđenih što može da izazove disajne probleme kod ljudi.

Pročitajte još

Ovim sporazumom nije uključeno oko 90.000 automobila s trolitarskim dizel motorima koji su imali ugrađenu drugu verziju problematičnog softvera.

Nemački proizvođač autmobila se suočava i sa mnogim drugim kaznama i mogućim kriminalnim optužbama, pošto je priznao da je proizveo 11 miliona vozila širom sveta sa dizel motorima u koje je ugrađen softver koji prikazuje lažne podatke na testovima emisije štetnih gasova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Folksvagen plaća 14,7 milijardi dolara odštete u SAD?

Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2016

Nemačka kompanije Folksvagen postigla je sporazum o isplati 14,7 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila u SAD, pošto je priznala da je koristila softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova...Neimenovana osoba upoznata sa slučajem izjavila je u ponedeljak da je Folksvagen pristao da popravi...

Nastavak na N1 televizija...

Volkswagen plaća 14,7 milijardi dolara odštete

Izvor: AutoBlog, 29.Jun.2016, 02:59

Kako prenosi Beta, Folksvagen je pristao da plati 14,7 milijardi dolara u sklopu nagodbe s vlastima i vlasnicima automobila, u sporu vezanom za lažiranje emisije gasova iz VW automobila. Prema nagodbi, koju je predstavio Okružni sud u San Fransisku, VW će morati da isplati nešto preko 10 milijardi...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.