Otvoreno pismo Zapadu: Rusi obožavaju Putina, a mi im pomažemo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2016, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo Zapadu: Rusi obožavaju Putina, a mi im pomažemo

Američki list "Čikago tribjun" objavio je otvoreno pismo redakcije Zapadu, tačnije vladama SAD i njihovih saveznika, kritikujući ih zbog, kako kažu, "pomaganja Putinu".

"Milioni Rusa su nedavno izašli na izbore i dali ubedljivu podršku Putinovoj Jedinstvenoj Rusiji, koja je osvojila većinu u parlamentu. Za razliku od pre pet godina, kada su desetine hiljada Rusa po snegu protestovale na ulicama tražeći fer izbore, ovoga puta nije bilo nikog. Čak je i na izbore izašlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedva koji procenat više od polovine glasača", navodi američki list, a prenosi "Blic".

"Zavladala je apatija, a opozicija je nestala. Tačnije, opozicija postoji, samo ne u Rusiji. Zato je vreme da mi sa Zapada nevoljno priznamo da Rusi zaista vole svog lidera. Zapravo, obožavaju ga", navodi se u komentaru "Čikago tribjuna".

Američki list se zatim okrenuo podsećanju na sve ono što se dogodilo između Zapada i Rusije.

"U proteklih nekoliko godina, Rusi su anektirali Krim i oduzeli ga Ukrajini, nakon što je svrgnut njihov čovek na čelu Ukrajine, Viktor Janukovič. Ušli su u rat u Siriji i preuzeli dirigentsku palicu. Doneli su antigej zakone koji su izazvali bes međunarodne zajednice. Cene nafte su potonule, a doping skandali su isplivali na površinu", nabraja list.

"Hapsili su, zatvarali, pa oslobađali članice grupe 'Pusi rajot', koje ne kriju da ne podnose Putina. Hapsili su, zatvarali pa oslobodili opozicionara Alekseja Navalnjog, prognali Mihaila Hodorkovskog. Ubijen je Boris Njemcov. Pojavila se ekonomska kriza, novinari su pod represijom, a opet, Putinov rejting popularnosti je 83 odsto! Zašto je to tako?", pita američki list.

"Tribjun" podseća da većina Rusa ne živi u Moskvi, Vladivostoku ili Sankt Peterburgu, već u ruralnoj unutrašnjosti, i kao i svi ljudi na svetu, ima skromne želje: da ne budu gladni, imaju posao i krov nad glavom i da žive u miru.

"I Putin im je to obezbedio, zbog čega ga i vole. Opozicija je geografski ograničena, te ne može ni da dopre do njih, ističe "Tribjun.

Američki list na kraju iznosi i zaključak u kojem objašnjava razloge popularnosti ruskog predsednika.

"Mi ismevamo i osuđujemo Putina, i pretpostavljamo da bi ruski narod trebalo da čini isto. Ali mi ne shvatamo da Putin nije popularan zato što Rusima ne dozvoljava da sagledaju alternativu. On je moć stekao zato što su obični Rusi u njemu videli - sebe!", navodi se u tekstu.

"Tribjun" navodi da Rusi vide Putina i kao zaštitnika jer su stekli utisak da su okruženi neprijateljima, a da zemlju može zaštititi samo jedan čovek.

"Drugim rečima, kada Zapad kritikuje Putina, čoveka koji je stabilizovao Rusiju posle dekade posrtanja, čoveka koji je Rusima govorio da su veliki onda kada su im ostali govorili suprotno, čoveka koji je Amerikancima odbrusio da nemaju prava da bilo kome govore kako treba da se živi, Rusi to vide kao kritiku upućenu direktno njima", ističe čikaški list.

"Kada kažemo da glasaju za njega jer ga se plaše, Rusi se uvrede. U ruskom društvu postoje naznake autokratije. I da, postoje Rusi koji možda žele bolje društvo od onoga u kojem žive. Ali činjenica je da većina Rusa nema nameru da traži drugačijeg predsednika sve misle da žive u neprijateljskom svetu, od kojeg ih može odbraniti samo jedan čovek - Vladimir Putin", zaključuje "Tribjun".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.