Otkrivene tri nove masovne grobnice u Sindžaru

Izvor: Blic, 29.Nov.2015, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene tri nove masovne grobnice u Sindžaru

Tri nove masovne grobnice otkrivene su u Sindžaru, izjavili su danas irački zvaničnici.

Kurdske snage su tokom novembra, uz podršku vazdušnih udara pod vođstvom SAD, isterali islamiste iz Sindžara.

Kasim Simo, šef bezbednosti u Sindžaru, rekao je da se pretpostavlja da grobnice sadrže od 80 do 100 tela. Dvije grobnice se nalaze istočno od Sindžara, a jedna je pronađena u samom gradu, čime je ukupan broj do sada otkrivenih masovnih grobnica porastao na pet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenosi AP.

Pripadnici Islamske države zauzeli su grad u avgustu 2014. godine kada je i počelo ubijanje i porobljavanje pripadnika jazidske verske manjine. Kada su snage džihadista okupirale Sindžar prošle godine, na desetine hiljada Jazida zarobljeno je na planini Sindžar.

Okupacija Sindžara i mogući genocid su jedan od razloga zbog kojeg su SAD započele vazdušne udare na položaje Islamske države u Iraku u avgustu 2014. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.