Otkriven spomenik žrtvama nacizma u Beču

Izvor: Blic, 22.Apr.2015, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven spomenik žrtvama nacizma u Beču

Nikada zaboraviti, to je naša obaveza, istakao je sinoć u Beču ministar pravde Austrije Volfgang Brandšteter prilikom otkrivanja spomenika za 1.200 žrtava sudova iz vremena Trećeg rajha.

Verner Fajman

"Ovaj spomenik treba zauvek da nas podseća kako naše društvo više ne bi napuštalo tlo demokratije", naglasio je kancelar Verner Fajman otkrivajući spomenik "369 nedelja" ispred bečkog Krivičnog suda, u čijem zdanju su za vreme Trećeg rajha osudjivani protivnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << režima na smrt.

Fajman je naglasio da prošlost mora svakog dana iznova biti nova pouka, te da se ne sme posustati u borbi za dostignućima demokratije koja su izborili preci.

"Mržnja nema više mesta u našem društvu", poručili su Fajman i Brandšteter.

Na žrtve nacističkog pravosudja od 1938.do 1945. podseća od večeras "metalna piramida" sa natpisom "369 nedelja", koliko je trajalo delovanje nacističkih sudova.

"Ovo zdanje je za žrtve, preživele i članove porodica i dan danas svedok stravične patnje, neshvatljivih strahota i nepravde", naglasio je ministar pravosudja dodajući da je zgrada suda ujedno i svedok stalnog razvoja pravosudja, koje garantuje interese žrtava i fer procese.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.