Otac prodavao ćerku kako bi isplatio dugove

Izvor: Press, 12.Apr.2014, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac prodavao ćerku kako bi isplatio dugove

- Odluka je bila teška. Znam da nisam prvi koji je prodao svoje dete, ali bilo je tako strašno odreći se Nagme - priča otac devojčice Tadž Mohamad.
On je sa ženom i dvoje dece živeo u izbegličkom kampu u predgrađu Kabula. Kada mu se žena teško razbolela pozajmio je 2.500 dolara kako bi platio bolničko lečenje. Međutim, ubrzo je shvatio da ne može da vrati dug, pa je teška srca odlučio da ćerku Nagmu, koja je tada imala šest godina, proda zajmodavcu. On je planirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da je svom 19-godišnjem sinu ponudi kao nevestu.
Za sudbinu devojčice ubrzo su saznale organizacije za zaštitu ljudskih prava koje su kontaktirale Kimberli Motli, američku advokaticu koja radi u Avganistanu.
- Kada sam shvatio da nemam novca da otplatim dug, osetio sam se kao bačen u vatru, ali onda me je neko izbavio. Bila je to Kim - kaže Nagmin otac.
Zahvaljujući iskustvu i mreži kontakata, ona je sazvala veće starešina, poznatije kao Jirga, i uspela da vrati devojčicu njenoj porodici. Dug njenog oca otplatio je anonimni donator.
- Veoma sam srećan što Nagma ipak nije morala da se uda kao devojčica. Postaraću se da ona dobije neophodno obrazovanje i postane uspešna - kaže Tadž Mohamad.
Nacionalni muzički institut Avganistana ponudio je mesto i Nagmi i njenom bratu. U prvoj poseti školi, deci se pridružila Kimberli Motli.
- Želim da se pobrinem da se Nagma obrazuje i da postane uspešna žena - kaže Motli.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.