Osnivač Vikipedije pokrenuo portal vesti Vikitribjun

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2017, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivač Vikipedije pokrenuo portal vesti Vikitribjun

Džimi Vejls, jedan od osnivača "Vikipedije" pokrenuo je portal vesti na kojem će raditi profesionalni novinari, ali i volonteri.

"Vikitribjun" treba da ponudi "prave i neutralne" članke koji će pomoći da se suzbiju "lažne vesti", prenosi BBC.

Zamišljeno je da portal bude bez reklama, ali slobodan za čitanje zbog čega će se oslanjati na donacije onih koji ga podržavaju.

Eksperti, međutim, smatraju da portal ima potencijal da postane sajt od poverenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali i da bi njegov uticaj mogao da bude ograničen.

"Vikitribjun" funkcionisaće slično kao i "Vikipedija" kada je reč o tome da autori moraju da navedu izvor za svaku činjenicu i oslanjaće se na građane koji će moći da dodaje članke kako bi ih ažurirala.

Međutim, iako svako može da unese izmene na stranici, one će "zaživeti" samo ako ih novinari ili dobrovoljci kojima se veruje odobre.

Druga velika razlika je ta što će novinari, njih 10-20 za početak, biti plaćeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osnivač Vikipedije napravio sajt za vesti: On će se od ostalih razlikovati po jednoj velikoj stvari (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 27.Apr.2017

Džimi Vejls, jedan od osnivača internet enciklopedije Wikipedia pokrenuo je portal vesti na kojem će raditi profesionalni novinari, ali i volonteri...WikiTribune treba da ponudi "prave i neutralne" članke koji će pomoći da se suzbiju "lažne vesti", prenosi BBC...Zamišljeno je da portal bude...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.