Osmeh pametne i duhovite žene

Izvor: Deutsche Welle, 27.Sep.2016, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmeh pametne i duhovite žene

Klintonova je iz prvog televizijskog duela sa Trampom izašla kao ubedljiva pobednica, a Trampov nastup je bio katastrofa, smatra Ines Pol.

Hoće li uspeti da se ponaša? Može li Donald Tramp da se sabere i da za vreme 90-minutne televizijske debate ne psuje i ne vređa strance, žene i muslimane? Hoće li delovati onako kao što to priliči jednom predsedniku SAD?

To su bila pitanja koja su pratila medijski cirkus oko prvog TV-duela između Klintonove i Trampa. Tužno >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << je to što je javno sučeljavanje oko najvažnije političke funkcije na svetu dostiglo takav nivo. Ali, to su pitanja ove predizborne kampanje, u kojoj se na otvorenoj bini nije diskutovalo o političkim konceptima i strategijama, već o veličini šaka i drugih ekstremiteta.

Ines Pol, DW

Verbalne dimne bombe

I? – Jeste, ponašao se, nije psovao a nije ni bio posebno agresivan prema ženama ili muslimanima. To mu, doduše, nije mnogo pomoglo. Naprotiv: veče je bilo dokaz da je Tramp proteklih meseci bio tako uspešan samo zato što su njegove verbalne dimne bombe skretale pažnju sa njegove tuposti. I, da, bio je tako uspešan zato što su mnogi mediji preskakali preko svakog štapa koji je držao u ruci kako bi obezbedili sebi pažnju, gledanost i zaradu. Doduše, njegovi savetnici su očigledno odlučili da mu mao promene imidž – da bi privukli tradicionalne republikanske birače koji do sada nisu mogli da podrže jednog takvog vetropira kao što je Tramp. No, ta strategija je bila promašaj.

Razmontiran pred milionskom publikom

Hilari Klinton je pred stomilionskom publikom na otvorenoj sceni razmontirala svog republikanskog izazivača i sa ironijom i stručnošću, duhovitošću i šarmom pokazala da od Donalda Trampa ne ostaje ništa – kada on prestane da psovkama i neotesanošću prestane da skreće pažnju sa ispraznosti svoje argumentacije. Bilo da se radi o spoljnoj politici, teroru ili unutrašnjoj bezbednosti, pa čak i u pitanjima ekonomije ili poreske politike, Tramp nema na lageru ništa više od sebeljubivih fraza punih nelogičnosti koje se na kraju gube u praznim tvrdnjama.

U predstojećim televizijskim duelima predsedničkih kandidata demokrata Hilari Klinton i republikanaca Donalda Trampa, mnogo toga je na kocki. Prva od tri debte na programu je danas 26. septembra. (26.09.2016)

Za svakoga, ko je ovu prvu televizijsku debatu pratio otvorena uma, jasno je da je Tramp ove večeri isto tako bombasto podbacio kao što su bombasta i njegova obećanja. A Klintonova je još jednom potvrdila koliko je spremna da radi i sa kakvim samopregorom i respektom se bori u ovoj predsedničkoj kampanji.

U svetu u kojem građani svoje izborne odluke uslovljavaju činjenicama i političkim konceptima, posle ove debate više nema sumnje da Tramp jednostavno nije u stanju da preuzme teško i ekstremno zahtevno nasleđe predsednika Baraka Obame.

Prostor za slušanje sopstvenog eha

Ali, tako je to i u društvu u kojem sve više ljudi zahvaljujući svojim društvenim mrežama živi u malim paralelnim univerzumima koji su pre svega prostor u kome se sluša eho sopstvenih ubeđenja? Hoće li ova debata prodreti do tamo? Još je rano da se Tramp sasvim otpiše. Biće još debata i nastupa u kojima će Klintonova moći da počini greške, koje će onda na onim društvenim mrežama biti rastrgnute.

Ipak, sigurno je da je ona iz ove prve televizijske debate izašla kao pobednica. Tramp je u nokdaunu. A političari koji nemaju u ponudi nešto više od tobožnjeg sjaja svoje ličnosti, imaju teškoće kada se ugase reflektori. Klintonova je ove večeri uspela da raskrinka Trampa – sa osmehom na našminkanim usnama jedne pametne žene.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.