Orban kritikovan zbog hvaljenja bivšeg lidera Mađarske

Izvor: Blic, 24.Jun.2017, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban kritikovan zbog hvaljenja bivšeg lidera Mađarske

Svetski kongres Jevreja i vodeća jevrejska grupa u Mađarskoj prigovorili su mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog pohvala na račun bivšeg mađarskog lidera Mikloša Hortija, koji je za vreme Drugog svetskog rata sklopio savez sa nacističkom Nemačkom, saopšteno je iz Kongresa.

Predsednik Svetskog kongresa Jevreja Ronald Lauder izjavio je da će njegova organizacija uvek osuditi "žalosne postupke", kao što su i postupci Hortija i dodao da se tako nešto ne može ni opravdati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << niti oprostiti.

- Za zločine koje je admiral Horti počinio nad članovima jevrejske zajednice u Mađarskoj, kada ih je lišio svih prava u zemlji, kao i za njegovu ulogu u deportovanju i ubijanju na stotine hiljada Jevreja, ne postoji izgovor - naglasio je Lauder.

Iz Federacije jevrejskih zajednica u Mađarskoj su, takođe, kritikovali Orbanovu izjavu i poručili da "Hortijeva era antisemitizma ne može biti dobar primer budućim generacijama", prenosi AP.

Samo nekoliko časova pre nego što je dočekao Laudera u Parlamentu, Orban je Hortija i druge mađarske lidere nazvao "izuzetnim državnicima" zbog vođenja države nakon raspada Austro-ugarske monarhije nakon Prvog svetskog rata.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.